Het blijven nog teveel vragen om Snowden te situeren. Hij werkt met de gecontroleerde massamedia wat erop kan wijzen dat hij (onbewust(?)) een ‘limited hangout’ is. Die controle en gebruik van info van telefoon- en internetcommunicatie is reeds lang gekend maar officieel altijd ontkend. (art van 15/4 http://www.wacbelgium.be/nieuws/google-datacenter-henegouwen-wordt-mega). Omdat het ontkennen niet langer wenselijk is, wordt gelekt en worden de reacties erop geanalyseert om de publieke opinie in de gewenste richting te sturen ttz het accepteren van de controlegrid in ruil voor (valse) veiligheid. Die ‘karaktermoord’ is onderdeel van het hele scenario.
Maar misschien ben ik verkeerd?
Luc Demeyer
Antwoord:
Wat de kranten The Guardian en The Washington Post schreven aan de hand van de verklaringen van Edward Snowden was inderdaad amper nieuws. Het enige nieuwe was de techniek die men gebruikte en het werkelijk massaal karakter ervan.
Toen in Frankrijk de regering van Nicolas Sarkozy aantrad werd het gebruik van de toen populaire Blackberry voor regeringsleden echter al om die reden verboden.
Hier werd al herhaalde malen gewezen op dit probleem en voor mensen die met internetbeveiliging bezig zijn waren de verklaringen van Snowden al helemaal doorbakken nieuws.
Het leuke was wel dat ze kwamen op een ogenblik dat Barack Obama zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping publiek de levieten las over het vermeende Chinese hacken van Amerikaanse websites. Obama stond er zoals het hoort netjes naakt.
U kunt natuurlijk gelijk hebben maar aanwijzingen of ‘bewijzen’ voor die stelling zijn er tot heden niet.
Het is ook amper belangrijk dat te weten. Zeker is dat Snowden zijn leven op het spel zet.
Hij moet trouwens oppassen met die kranten.
The Guardian was een van de kranten die Wikileaks uitbracht om enkele maanden later Julian Assange te bekladden.
En The Washington Post is zo betrouwbaar als welke Amerikaanse president ook.
Willy Van Damme