Tja, die taktiek om bestaande vijandige organisaties intact te laten en te laten versmelten met de hoofdregering is een beproefd recept in het Midden-Oosten. Totaal tegengesteld aan het Westen dat alles platlegt (Dresden, Fallujah) en alleen het ministerie van olie beschermt, m.a.w. schaamteloos laat zien voor geen moer geïnteresseerd te zijn in de plaatselijke bevolking.
Edith Legrand
Antwoord:
Met rechtvaardigheid heeft dat natuurlijk niet veel te maken. Maar in oorlog is dat niet haalbaar. Het is zo in normale omstandigheden al een onhaalbare zaak. De essentie is dat de wapens zwijgen en er zo terug verzoening kan komen. De voorwaarde voor de wederopbouw van het land.
Ondertussen verloopt de militaire campagne in de regio voor het leger en Hezbollah voorspoediger dan verwacht.
Zo is nu ook het stad al Hosn ingenomen en wordt er nu (mogelijks is dat zelfs al voorbij) gevochten voor de Krak des Chevaliers. De schade aan dit mooi stuk werelderfgoed is natuurlijk enorm.
Er werden in de buurt bij twee hinderlagen ook tientallen jihadisten vermoord. Deels waren die op de vlucht en deels was het een vergeefse poging om al Hosn nog te versterken tegen het Syrische leger.
Verder gaat de Syrische pletwals zuidelijker in het Qalamoengebergte eveneens gestaag verder. Het lijkt wel het Duitse leger in de meidagen van 1940. Zo is Ras al Ain, gelegen pal ten zuiden van Yabroed, nu ook bevrijd.
Bovendien wist dat Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (waarachter vermoedelijk MI6 en de Syrische Moslimbroederschap schuil gaan) te melden dat er ook al gevochten wordt in Rankoes, een der allerlaatste stadjes in de regio dat in handen is van die jihadisten.
Ook schreef de Financial Times deze week dat steeds meer buitenlandse jihadisten Syrië verlaten. Met een kater.
Maar nu ons Belgisch leger Mali gaat bewaken kunnen ze er ginds misschien wat uit Syrië gevluchte jihadisten tegenkomen. Nog een geluk dat Guy Jihad Verhofstadt geen minister van Defensie is. Hij wou die jihadisten immers toch bewapenen.
Nagekomen bericht:
De kruisvaardersburcht Krak des Chevaliers is deze ochtend ingenomen door het Syrische leger. En, wat dacht je, er wappert opnieuw de Syrische vlag. Wat nu betekent dat de regio tussen Libanon en de stad Homs, de derde grootste van het land, geheel onder controle staat van het leger.
De volgende stap is dan duidelijk het verjagen van die resterende groepjes jihadisten uit Homs. En dat zou dus wel eens snel kunnen gaan. De val van het stadje al Hosn en die burcht is dan ook zeer belangrijk. Ook werden enkele tientallen vluchtende jihadisten gedood vlakbij de Libanese grens.
Willy Van Damme