Mijnheer Van Damme, als u de Vlaamse Beweging veroordeelt, dan gaat u toch te ver hoor. Het is dank zij haar dat we nog Nederlands spreken.
Sarah Toestra
Antwoord:
Had een groot deel van de Vlaamse beweging voldoende succes gehad dan spraken we nu Duits en geen Vlaams Nederlands.
De reden waarom we hier niet met zijn allen Frans spreken heeft voor een belangrijk deel te maken met het feit dat deze Vlaamse dialecten sprekende groep te talrijk en economisch te succesvol was om verfranst te worden. Ook het ontstaan van de taalgrens is cruciaal.
De taalgrens ontstond in de derde eeuw toen de Galloromeinen zich achter de versterkte vestingen rond de heirbaan van Tongeren naar Boulogne verschansten wegens de oprukkende Germaanse volkeren. Het gebied ten noorden hiervan werd ontvolkt en in de plaats kwamen er zich traag Germaanse stammen vestigen.
Die lijn is min of meer de taalgrens gebleven. Op sommige plaatsen schoof die grens wat op, met het huidige Frans-Vlaanderen en het Brusselse richting Frans en de Vlaamse Ardennen richting het Vlaams.
Huidige Vlaanderen (Brabant, delen van het prinsbisdom Luik en het graafschap Vlaanderen) is altijd ook een tweetalig gebied geweest dat na WO II echter een culturele etnische zuivering onderging waarbij de vroegere Franstalige kernen werden verdreven.
Emile Verhaeren en Maurice Maeterlinck, twee van onze voornaamste Vlaamse schrijvers, spraken en schreven in het Frans. Zelfs Guido Gezelle schreef en sprak Frans maar liet mede vooral om commerciële reden boeken in het Vlaams verschijnen.
Het is vooral de economische groei van na WOII die zorgde dat Vlaanderen succesvol werd en kon uitgroeien tot het huidige overheersende landsdeel dat de rest overklast. Geen enkel zinnig mens kon de zware discriminatie van Vlaams sprekenden uit die periode aanvaarden. Besef wel dat veel van diegenen die deze verfransing steunden ook Vlamingen waren. Charles Woeste was een Aalstenaar.
De Vlaamse beweging was in al zijn facetten een uiting van die evolutie van een arm boerengewest waar mensen massaal naar de VS emigreerden naar wat we nu hebben. Het was in het begin en deels nog steeds een beweging van de kleine burgerij van o.m. kosters, klerken, kleine zelfstandigen en onderwijzers.
Willy Van Damme