Quantcast
Channel: Reacties voor Willy Van Damme's Weblog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5855

Reactie op Regeringswerk–Harde verklaringen en knoeierij door Jean Vanbesien

$
0
0

Beste mr Vandamme, Willy,

Reeds enige tijd volg ik je blog en kan ik je bijdrages smaken; vooral je kritische analyse van de buitenlandse berichtgeving (ISIS, Turkije) is lezenswaardig en in lijn met andere blogs die ik volg.
Je kritiek op de regering in vorige bijdrages is niet mijn opinie, maar het is jouw blog, jouw mening en dus in die zin ook interessant om lezen. Maar met dit stuk ga toch over er een lijn; de manier waarop je alles aan elkaar lijmt is op zich een voorbeeld van (haatdragende) propaganda en misvorming zoals je zelf vaak aanklaagt.
Ik ga geen oplijsting geven, maar je gaat vlotjes aan de “binnenlandse” basisfeiten voorbij:
– België heeft een overheidsschuld van om-en-bij de 105%;
– België heeft een reëel lopend overheidstekort van > 3%;
– België heeft een overheidsbeslag van >54%;
– België heeft één van de grootste ambtenaren apparaten ter wereld;
– België heeft GEEN enkele reserve van voor pensioenen, GEEN ENKELE;
– Je miskent ook volledig de buitenlandse kijk op ons land, niet alleen in de buitenlandse pers maar ook in bij ‘gewone’ mensen die aangeven (soms cassant) dat ze effectief weg zijn (“stemmen met de voeten”) als het hier zo verder gaat … en neen, het zijn helemaal geen Carlos Britto’s.
Resulterend in een basisvraag: Hoe gaan NOG MEER schulden hieraan verhelpen? Hoe gaat een NOG HOGER overheidsbeslag mensen aanzetten om te werken/ initiatief te nemen? Wat is het alternatief? (Winst)vermogensbelasting gaat meer dan 11miljard recurrent opleveren?

Durf de realiteit te zien; sinds de jaren 70 wordt er vollop op de rekening van de toekomstige generaties geteerd (met uitzondering van Dehaene I & II). Letterlijk, het welzijn van toekomstige generaties is verkwanseld door Leburton, Eyskens, Martens, Verhofstadt, Leterme en jawel Di Rupo!
Deze regering van aan het begin afkraken vind ik wat goedkoop, makkelijk en vooral intellectueel oneerlijk. Als goed geïnformeerde burger ben ik blij dat er tenminste eindelijk een begin wordt gemaakt van het erkennen van de binnenlandse realiteit: België is in versneld tempo op weg naar een falende staat en dat kan werkelijk snel gaan. Veel is er echt niet nodig … ondanks ons fantastisch aantal ambtenaren. De bittere waarheid is: er zijn nog veel meer besparingen nodig, veel minder ambtenaren … maar hopelijk wel op de juiste plaatsen (vb: “de vele nationale administraties”, suggestie start met de nutteloze provincies).
Tenslotte, is veel van je terechte kritiek volledig op het conto te schrijven van Di Rupo I en voorgangers… maar ook hier ga je volledig aaan voorbij. Makkelijk toch: de goeden van de slechten zo te kunnen onderscheiden in een kwade bui. Maar zoals ik al zei: “het is jouw blog, jouw mening” .
Vriendelijke groeten,
Jean Van Besien
Antwoord:
Bedankt voor Uw lof en ook Uw kritiek.
Je cijfers kloppen wel natuurlijk. Maar waarom zijn cijfers als de hoogte der belastingen of de omvang van het overheidsapparaat een gevaar voor onze welvaart? En betreffende de andere cijfers is het een kwestie van onder meer de terugbetalingscapaciteit.

Verder is de kritiek die ik op het huidige beleid heb ook voor een deel uiteraard geldig voor regering Di Rupo of Kris Peeters met de sp.a. Ik dacht dat dit toch wel overduidelijk was. Het gebrek aan plaatsen in het kleuteronderwijs in Brussel bijvoorbeeld. Of de steun aan die salafistische jihadisten. Die zaken dateren niet van dit jaar.

Een van mijn basiskritieken op deze regering is dat ze een aantal fouten en problemen van de vorige regering(en) alleen nog maar erger maakt. Neem het onderwijs bijvoorbeeld. Of de schandelijke wantoestanden in Justitie waar gerechtelijke experts in faling gaan omdat de overheid hen veel te laat weet te betalen.
Maar blijkbaar bent U van oordeel dat er hierop geen kritiek mag gegeven worden. Want het is die nieuwe regering. Kom nou.

Moeten we dan de ongehoorde hardvochtigheid aanvaarden van een regering die extra armoede creëert, miljarden wegsleept bij de gewone gezinnen en ondertussen pertinent weigert multimiljonairs belastingen te laten betalen zoals alle andere inkomenstrekkers. Is dat voor U dan misschien aanvaardbaar? Blijkbaar wel? Of ben ik verkeerd?

U gelooft zo te zien blindelings de praatjes van allerlei economisten en de pers over belastingen en lonen die het ondernemen hier onmogelijk zouden maken. Onzin. Ik ken persoonlijk bijvoorbeeld twee middelgrote bedrijven die recent een deel van hun productie vanuit China overbrachten naar België. Te dure lonen?

En in de jaarlijkse cijfers over internationale investeringsstromen van UNCTAD, de United Nations Conference of Trade and Development, blijkt België bijna elk jaar aan de top te staan als bestemming, en niet alleen als gemiddelde per hoofd van de bevolking maar in absolute cijfers. Waarom? Omdat men hier als ondernemer niet kan gedijen?

En dan bij de publicatie van die cijfers zwijgen de economen eenstemmig. Oh ja, Ernst & Young en professor Leo Sleuwaegen weten dan wel eens schuchter op te merken dat dit toch voor weinig tewerkstelling zorgt. Zal wel, en dan?
En dan heb je PricewaterhouseCoopers (PWC) die elk jaar de zogenaamde Tax Free Day weet te berekenen. Mooie Engelstalige benaming van een organisatie die er o.m. in Luxemburg voor zorgt dat die Belgische miljardairs en hun multinationals amper een jota belastingen moeten betalen zodat de modale Belg het dan maar allemaal moet ophoesten. Taks Free Days? Asociale klootzakken ja.

Verder is mijn kritiek op het nieuwe beleid ook gericht op het feit dat men in veel gevallen zonder veel kennis van zaken zit te bezuinigen. Het rapport van het Rekenhof, de elkaar continu tegensprekende ministers en staatssecretarissen en de klaagzangen vanuit de administratie zijn hiervan de meer dan voldoende bewijzen.

Of praat anders eens met een directeur van een intercommunale, een ontvanger van de gemeente of de hoofdgriffier van een provincie. Ze kunnen je veel leren. Of mag ik die opmerkingen dan ook niet meer maken?

En wat betreft Uw cijfers kan ik er massa’s opnoemen die tonen wat de ware problemen zijn van dit land, namelijk de armoede, de schoolgebouwen die op instorten staan, de tienduizenden mensen die wachten op een sociale woning, de vele duizenden sociale woningen die men door geldgebrek niet kan renoveren, de massa’s mensen die te weinig geld hebben om voedsel te kopen en hun kinderen naar de lagere school te laten gaan.
Enzovoort.

Daarover zwijgt U. Ook denk ik dat mijn voorbeeld over de situatie bij de Veiligheid van de Staat voldoende zegt over de holle woordenkramerij die we tegenwoordig horen van een Jambon, Michel en De Wever.

Geen enkel zinnig mens kan uiteraard stellen dat men zomaar schulden maakt. De schulden waar we nu mee zitten zijn echter in essentie niet het gevolg van een politiek falen maar komen van elders.
Ze zijn in het begin der zeventiger jaren ontstaan door de zogenaamde energiecrisis toen o.m. Saoedi Arabië een veel hogere olieprijs afdwong wat zorgde voor een grote inflatie.

Dat zorgde dan weer voor de crisis in de metaalsector die onze banken in gevaar bracht. Dit wegens de uitstaande schulden. Recent kwam er dan de vanuit de VS georkestreerde bankencrisis en nadien de eveneens Amerikaanse speculatiegolf tegen de euro. Ik ga zeker niet zeggen dat de politici hier geen schuld aan hebben, maar de problemen ontstonden steeds elders.

Men kon ook niet weten dat bijna onmiddellijk na die bankencrisis speculanten als John Paulson en Goldman Sachs massaal gingen shorten tegen de euro. Had men dat geweten dan had men in Europa voorzeker ook anders gereageerd op de bankencrisis. Maar men kon het nooit vermoeden. Dat wist Paulson wel want die zat achter beide crisissen.

De huidige drang om de schulden zo snel mogelijk af te betalen is een direct gevolg van de Amerikaanse speculatiegolf tegen de euro die in de Europese hoofdsteden een ware paniek veroorzaakte in de EU. Zeker mede door het gedrag van een bepaalde pers die als een wilde tekeer ging tegen de euro en de EU. Neem de huidige minister van Financiën als voorbeeld.

Een beleid dat op zo’n ogenblik ontstaat is nimmer goed doordacht en dient men bij te sturen. Dat gebeurde al deels en de eerste in België om die Europese paniekvoetbal regelrecht aan te vallen was Paul Magnette van de PS.

Hij werd toen in onze media en door onder meer Bart De Wever onder de modder bedolven als zijnde een stuk onbenul en een totaal onverantwoorde geldverspiller. We zien nu dat diezelfde De Wever op dit ogenblik een nog veel lakser beleid voorstaat.

Ik denk trouwens dat zowat alle economen in dit land, incluis die welke steevast de bedrijven naar de mond praten, dit beleid afkraken. De essentie van een gezond macro-economisch beleid is dat men in perioden van economische crisis geen zware besparingen doet. Zeker als de rentelast piepklein is als nu.

Dit wil niet zeggen dat men niet voorzichtig moeten zijn en de schulden onder controle houden, dit wil zeggen dat men de economie moet doen draaien. Dit is ZEER essentieel. Nu doet men het tegenovergestelde. Een goed draaiende economie zorgt meer dan besparingen voor het terugdraaien van de schuldgraad.

Verder heb ik een heel lage indruk van de buitenlandse pers, ook die van de oh zo gerenommeerde media zoals de Financial Times. Jaren geleden – toen er ruzie was tussen de VS en België over Irak – schreef Time magazine dat de Antwerpse gemeenteraadsverkiezingen in 2012 voor het burgemeesterschap gingen gaan tussen Filip Dewinter en een rechterhand van Dyab Abou Jahjah. Was me dat lachen.

In Newsweek bracht men rond diezelfde periode een paginagroot verhaal over de diamantnijverheid in ‘The Dutch city of Antwerp’. Ik heb die vod dan maar buitengesmeten. En dan schreef men vele weken na de vorming van de regering Di Rupo in de Financial Times dat er een nieuwe regering gevormd was waarbij ook ‘a brand new left of centre party’ lid was van die coalitie.

Dat was dan de sp.a die ouder is dan de grootvader van de idioot die dat vanuit Brussel had geschreven. Als ik een karikatuur over België wil lezen dan kan ik best terecht bij de buitenlandse pers.
De onzin verleden week van het NRC Handelsblad over België soms gelezen? En in de Wall Street Journal had je dan Paul Beliën, de man van het Vlaams Belang en meer van dat soort clubjes. Moet ik dat zootje echt serieus nemen? Ik ben echt nog niet zot hoor.

Verder schrijf je over ‘nutteloze provincies’. Ik heb vandaag juist een erg belangrijk historisch werk zitten raadplegen over de septemberdagen 1914 in het Dendermondse. Het kwam tot stand met de financiële steun van de provincie.
En het is verre van zeker dat het zonder hun steun ooit het daglicht had gezien. Het is daarom ook sloganesk om zomaar te schrijven ‘nutteloze provincies’.

Het is de prietpraat van een Jean-Marie Dedecker en het Vlaams Belang die gewoon wegens een gebrek aan kennis en omdat ze er niet bij betrokken zijn die onzin dan maar verkondigden. Geef er hun een postje en ze piepen niet meer. Zo zijn dat soort heren en dames. Smeer ze en ze happen toe.

Er is geen enkel land in de wereld waar er geen vorm van regionale machtsstructuren zijn. Kijk maar naar China, de VS, Zuid-Afrika, Congo, Frankrijk, Iran of waar dan ook en je kunt er iets als provincies vinden.

Het is een echt essentiële tussenschakel tussen de centrale overheid en de gemeentes, het lokale. Eerlijk, dit is complete onzin. Provincies doen echt wel heel belangrijk werk zelfs al worden ze door de N-VA nu tegengewerkt. Ze tonen ook hier hun bestuurlijke onkunde.
Willy Van Damme


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5855