Quantcast
Channel: Reacties voor Willy Van Damme's Weblog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5855

Reactie op Het Nederlands verzet in Wereldoorlog II–Een erg persoonlijk relaas door Sarah Toestra

$
0
0

Willy, tijdens de Duitse bezetting was er ook het zgn Englandspiel. Dit moet een bijzonder duistere zaak geweest zijn, waar naar men zegt ook prins Bernhard bij betrokken was. NA de oorlog zouden, om de monarchie te redden, hiervoor een aantal moorden gepleegd zijn, wat doet denken aan de affaire Dutroux (vgl Annemans ‘te veel om te geloven’. De zaak moet ook nu nog in Nederland als staatsgevaarlijk beschouwd worden, want bijwerkingen in Wikipedia worden snel ongedaan gemaakt. Als men hierop googelt, dan stelt men zich toch vragen (bv http://doofpot.nl.pagesperso-orange.fr/)
Sarah Toestra
Antwoord:
De aanwezigheid van prins Bernhard was natuurlijk een heel vervelende zaak voor de Nederlandse overheid. Hij was immers een man die kwam uit een nest dat de oorlog had verloren na die te hebben gestart. Een man gezonden door Hitler.
Wat doe je dan met zo’n prins gemaal zoals ze dat in Nederland noemen?

Ik ben geen expert van de Nederlandse geschiedenis en ook niet van dit aspect ervan, maar ik vermoed dat hij bij zijn komst in mei 1940 in het Verenigd Koninkrijk op heel veel wantrouwen moet zijn onthaald.

Ik kan mij moeilijk anders inbeelden dan dat de Britten en de VS hem voortdurend in de gaten hielden en hij tot op zekere hoogte tijdens de oorlog hun gevangene was.

Welke rol hij speelde met het rampzalig afgelopen Englandspiel is mij niet duidelijk. Ook bij het mislukken van de Britse luchtlandingsoperatie Market Garden – de poging om via de verovering van de Rijnbruggen in Arnhem snel het Duitse Rurhgebied te veroveren – viel zijn naam.

Er zijn veel verhalen te vertellen over het Belgische koningshuis maar dat van Nederland moet daar zeker niet voor onderdoen. Integendeel denk ik.
Willy Van Damme


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5855