Beste mr Van Damme,
Ik deel je mening niet dat Duitsland, of zelfs enkel Schauble, een nieuw Pruisisch rijk nastreeft. Daarvoor zijn bvb hun militaire investeringen te beperkt.
Wat er wel sterk leeft doorheen de gehele Duitse samenleving, zeker doorheen de bredere middenklasselagen is een immens gevoel dat m’n opgelicht is.
Opgelicht via de geforceerde invoering van de Euro als pasmunt voor de eenmaking waarbij vooral Frankrijk massaal gewonnen heeft over de afgelopen periode: direct zeggingschap over Duits economisch beleid, goedkope financiering van hun eigen schuld, directe toegang tot kritische info, een groter platform en macht dan hun eigen slagkracht toelaat etc.
Het is niet toevallig dat het net Franse toppolitici zijn -inclusief DSK! – die zich sterk beginnen te weren te het “Duitse dictaat” en hierbij de karikaturen absoluut niet schuwen. Terzijde deze gevoelens leven ook in brede lagen bij Nederlandse middenklassers. Ik vermoed ook (op basis van literatuur) ook bij de Scandinavische buren.
De Euro als eenheidsmunt ligt aan de basis van deze gewilde crisis. Het is dan ook absoluut noodzakelijk dit te herzie. In het boek Vulture’s picnic (een must read) staat het zo beschreven: “The Euro is inflexible. Once you join the Euro, your nation can not fight recession by using fiscal or monetary policy.That leaves wage reduction, fiscal constraint as the only recourse in crisis … and sell-off of government property.”
Voorwat diplomaten betreft, dit zijn halve politici, vaak roepen ze ook maar wat. Begin deze maand was ik in een breed gezelschap van EU-diplomaten allerhande; ze omschreven vlotjes een bail-in als iets “normaals”, zijnde “banken die hun schulden afbetalen”. Weinigen wisten echt wat het inhield, toen het werd toegelicht en bevestigd, waren verschillende oprecht (en terecht) verontwaardigd. Dit waren afgevaardigden aan de EU (!!), maar allen zijn ze zo vervat in de politieke taktiek en spelletjes.
Om maar te zeggen …
Het is belangrijk om de rol van de Euromunt zelf in de crisis te begrijpen om geen al-te-gemakkelijke anti-Duitse/ -Nederlandse/ -Griekse karikaturen te hanteren.
Nog veel succes met de blog.
Jean Van Besien
Antwoord:
Uit de tot nu beschikbare gegevens blijkt dat Schauble zelfs al in 2011 Griekenland uit de Eurozone wou gooien om zo een voorbeeld te stellen tegenover anderen die zijn strakke visie op het economische beleid niet deelden.
Iedereen besefte toen dat hij Frankrijk viseerde dat dan de Duitse eisen, in wezen de zijne, moest volgen. Met andere woorden: de isolatie van Frankrijk.
Het is niet omdat er geen sterk Duits leger is dat men zijn wil niet kan opleggen. Het heet economische kracht en soft power, naast dan hard poster, zijnde het leger.
Verder heeft Duitsland even veel baat gehad bij de euro als Frankrijk en andere landen. Ook Duitsland kon voordeliger lenen dankzij de euro.
Verder deel ik geheel je mening dat men zijn analyse niet mag laten beïnvloeden door simplismen en vooroordelen.
Willy Van Damme