Geachte Willy,
buiten het politieke dat u hier aangeeft heb ik ook vragen bij de kost van zo een operatie.
Ik dacht dat er problemen waren met de begroting en dat er naar besparingen gezocht wordt.
Hoe kunnen ze deze kost dan verantwoorden en andere andere kant geld willen besparen op bijvoorbeeld langdurige zieken.
Met vriendelijke groeten,
Hans Janssens
Antwoord:
Bedankt voor die terechte opmerking. Het komt inderdaad op een ogenblik dat veel van onze gevangenen in mensonwaardige instellingen moeten verblijven, dat er geen geld is voor voldoende personeel bij onze rechtbanken, dat tunnels wegens geen of slecht onderhoud instorten en onze grote musea met lekkende daken zitten.
Het typeert deze bewindslui. In The New York Times werd een woordvoerder van Charles Michel geciteerd die stelde dat de beslissing er kwam na druk van ‘bondgenoten’. Het toont wie hier de baas is en voor wie hoogdringende noden moeten wijken.
De Nederlanders stelden de voorbije week dat ze met hun F16’s die nu bijna voorbije 12 maanden zeven maal boven Syrië vlogen waarvan 4 maal om te bombarderen. Een voorwaar grote bijdrage aan de strijd tegen de door Turkije en Saoedi Arabië gesteunde terreurbeweging.
Zou het niet effectiever zijn om beide landen via de EU of desnoods alleen diplomatiek op het matje te roepen? Een kwestie van zo druk uit te oefenen. Maar DAT is teveel gevraagd.
Er is echter in mijn tekst nog een ander belangrijk element niet besproken. De regering Michel verklaarde in wezen de oorlog aan Syrië maar weigerde hierover een parlementair debat te organiseren of dat parlement om toestemming te vragen.
Van een democratie gesproken.
Willy Van Damme