Wat me steeds verwondert is dat in uw artikels niet te vinden is over de glorie dagen van Stalin!
Juist dit liedje “JAAR 1944” maakt er gewag van hoe Stalin de Krim Tataren warden verdreven door de Soviets -daar waar ze tot die gebeurtenis samen met de Soviets tegen de Duitsers vochten!Na die verdrijving gingen veel Krim tataren TEGEN de Soviets vechten !
Nog al menens dat Poeten en de Russen zo’n liedje niet slikken !
Sportmans
Antwoord:
DEZE TEKST IS AANGEPAST NA DE REACTIE MET BIJGAADE INFO VAN LEZER EDITH LEGRAND. DIT BETREFT DE RELATIE VAN DE KRIMTATAREN MET STALIN.
De figuur van Jozef Stalin is hier in het verleden enkele malen ter sprake gekomen en zorgde voor een stevig debatje. De man heeft zeker veel leed veroorzaakt.
Die deportatie van de Krimtataren is er volgens nieuwe informatie echter geen voorbeeld van. Zoals in delen van Oekraïne hebben ook in de Krim bepaalde groepen Krimtataren zeer actief meegeholpen aan de meest gruwelijke slachtpartijen tegen hun landgenoten, waaronder zeer veel onschuldige burgers.
Het ontbreekt wel nog aan bijkomende gegevens meer in detail om hierover een definitief oordeel te vellen. De voorstelling van de feiten zoals die zangeres en de westerse massamedia, incluis de Oekraïense autoriteiten, deden is echter zacht uitgedrukt zeer eenzijdig en vals.
Het dient gezien te worden als laster en propaganda. Voor meer informatie verwijs ik hier naar de op 17 mei binnengekomen tweede reactie van Lezeres Edith Legrand en de bijhorende link voor een zeer goed gedocumenteerde Russische reactie.
Het kaderde natuurlijk in de periode van W.O. II toen Stalin en de Sovjetregering achterdochtig waren i.v.m. de loyaliteit van bepaalde vooral islamitische minderheden in die regio.
En zoals uit die bijkomende info blijkt ook zaten met de medeplichtigheid aan gruweldaden van bepaalde groepen onder die minderheden.
Gevreesd werd dat hun traditionele achtergrond van goede contacten met Turkije voor problemen kon zorgen. Turkije had immers na de stichting van Duitsland steeds goede militaire relaties gehad met Duitsland omwille van het feit dat beide staten als traditionele vijanden Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Rusland hadden.
Bovendien moet men ook beseffen dat er in die periode in Europa veel verplichte volksverhuizingen gebeurden, vooral de Duitstalige minderheden in Oost-Europa (bvb. de Sudetenduitsers) waren hier het slachtoffer van. En die gebeurden met toestemming van de VS, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Bovendien is de geschiedenis er een van zeer veel massale slachtpartijen en ongehoorde brutaliteiten. Onder de Amerikaanse presidenten werd bijna de gehele originele bevolking vermoord met de rest die men deporteerde.
En na de verovering van Algerije door de Franse decimeerde de bevolking. Hetzelfde gebeurde in onze kolonie Congo. En dan had je de Britten in Indië en China met hun opium die bewust miljoenen Chinezen verslaafd maakten en dat afdwong met hun kanonneerboten.
Ja, Stalin was veel maar hij was maar een van de velen.
Historische vergelijkingen lopen steeds mank maar ik zie hier een gelijkenis met wat gebeurde in Turkije naar het einde toe van WO I toen het Ottomaanse leger massaal Armeniërs, Grieken en Syriac’s afslachtte en de overschot deporteerde.
De Turkse Sultan en daarna Kemal Ataturk vreesde immers hun gebrek aan trouw aan het Ottomaanse/Turkse rijk en zag in hen collaborateurs met het christelijke Rusland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.
Natuurlijk had de regering in Kiev ook een lied kunnen laten maken over 1944 en dan de slachtpartijen aangericht door de lokale fascistengroepen zoals OUN-B en de SS Divisie Galicia. De naam Auschwitz zal U wel iets zeggen vermoed ik.
Ook had men een lied kunnen opdragen aan de tientallen betogers die omkwamen toen fascistische knokploegen in Odessa in mei 2014 het vakbondsgebouw waarin ze gevlucht waren in brand staken. Het gebeurde ongestraft.
Maar hierover zal die regering wel geen liedje laten maken. Evenmin als De Standaard hierover zal schrijven. De OUN-B zijn tegenwoordig voor die regering immers helden des vaderlands.
Verder ging mijn tekst in essentie over het totaal gebrek aan historische kennis die uit het stuk bleek.
En van De Standaard zou je normaal kwaliteit mogen verwachten. Want dat is toch wat die krant beweert te geven.
Willy Van Damme