Ik heb hier nog een zeer interessante analyse gevonden, graag uw mening Willy…https://sheherkhan.wordpress.com/2016/06/29/terreuraanslag-ataturk-airport-cui-bono-een-geopolitieke-analyse/
Guido Clicque
Antwoord:
Wat betreft de analyse over Erdogan kan ik die grotendeels delen. De man is ook goed geïnformeerd. Zo is het sinds kort geweten dat Turkije via Algerije contacten heeft met de Syrische regering.
En het is ook duidelijk dat Turkije denkt aan een nieuwe politiek wat betreft Syrië. Het is echter nog vroeg dag om nu al meer duidelijkheid te krijgen wat betreft de Turkse steun aan die terreurgroepen.
Ik denk dat ISIS nu wacht hoe de Turkse regering gaat reageren. Wat vermoedelijk de reden is waarom zij deze aanslag op die luchthaven in Istanbul niet opeisten.
De toestand is voor Turkije gewoon dramatisch. Ze hebben/hadden met iedereen ruzie maar pogen dat nu bij te leggen. Zo heeft Erdogan zich persoonlijk verontschuldigd voor het neerhalen van dat Russisch gevechtsvliegtuig.
Toch straffe kost.
Maar wat men overal vergeet is de relatie met de EU. Het akkoord met de EU staat nergens. Er komen geen visa vrije reizen voor de Turken, in wezen de basiseis. Er komen ook geen 6 miljard euro richting de Turkse regering en er komen ook geen nieuwe onderhandelingen voor toetreding tot de EU. Ankara kreeg tot op heden dus niets, 0,0000.
Desondanks landen er amper nog vluchtelingen op de Griekse eilanden voor de Turkse kust zoals Lesbos. En dat is wat de EU wou. Met andere woorden: Een zware nederlaag voor Erdogan die nu nog het risico heeft dat het aan zijn zuidergrens een door de VS, Israël en de EU soort van autonome Koerdische aan de PKK gelieerde staat krijgt. Een nooit gezien nachtmerrie voor Ankara.
Men moet bij Erdogan wit van woede zijn over de houding van de EU en de VS. Vandaar het besef dat Assad, Iran en Rusland hier feitelijk, niet alleen economisch, maar vooral politiek bondgenoten zijn.
Denk eraan dat ook Saoedi Arabië zich in het verleden uitsprak ten voordele van een soort Koerdische staat.
Wat betreft ISIS en de VS denk ik dat dit te vergezocht is. Wel lijkt wat de VS in Syrië doet een soort Plan B te zijn, een zwakkere regering Assad met een grote Koerdische deelstaat. Maar dat is riskant want er wonen aan de grens met Turkije veel meer niet-Koerden dan Koerden.
Ook zijn er geen bewijzen voor de aanwezigheid van Duitse ‘adviseurs’. Zelfs dat wat betreft Britse en Franse militairen lijkt dat evenmin zeker.
Willy Van Damme