Quantcast
Channel: Reacties voor Willy Van Damme's Weblog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5892

Reactie op Syrië–Omsingeling jihadisten in Aleppo een feit door mercurytraveller

$
0
0

Dit zegt genoeg, ik verwacht een geheim akkoord Rusland-VS om een “Saoedische Lente” te creëren, resultaat: olie aan 200 $ en kassa voor de VS en Rusland. De ommezwaai is al een tijd bezig, de olieprijs is te ver gezakt.

http://www.usatoday.com/story/news/world/2016/07/14/leaked-proposal-us-offering-russia-military-pact-syria/87069784/
Mercury Traveller
Antwoord:
Saoedi Arabië is in 2014 plots extra kortingen gaan geven aan haar klanten en begon ook extra capaciteit op de markt te gooien. Dat had meerdere bedoelingen.

Zo wou het aartsvijand Iran natuurlijk pijnigen maar vooral de VS met haar olie uit schaliegesteente uit de markt duwen. Beiden zijn feitelijk mislukt.

Iran slaagde er desondanks in om op een paar maand meer dan 1 miljoen vaten extra op de markt te gooien en bereikte, sneller dan de meeste waarnemers dachten, haar peil van voor het embargo.

Wat betreft Canada en vooral de VS leek men betere resultaten te bekomen. Die moesten hun dure productie wel terugschroeven en veel installaties stilleggen. Maar dat is tijdelijk.

Komt de prijs terug boven de 50 dollar per vat dan komt die olie onmiddellijk terug op de markt. Dat is vermoedelijk de reden waarom die prijs nu netjes onder die 50 dollar blijft hangen.

In wezen is gans die Saoedische actie dan ook een grote flop. Want Saoedi Arabië zelf kwam in grote moeilijkheden toen het peil op zeker ogenblik 27 dollar per vat bereikte. Grote bouwondernemingen als de Bin Laden Groep en Saudi Oger, die van de Libanees-Saoedische familie Hariri, gingen ei zo na zelfs over kop.

En als men in Riaad geen strenge begrotingsmaatregelen neemt – in wezen een onmogelijke zaak – dan schieten er in 2019 van de Saoedische financiële reserves die eind 2014 op een 700 miljard dollar werden geschat niets meer over. En dan moet men gaan lenen. Een drama voor dit land dat gewoon is om met miljarden te gooien om regeringen om te kopen.

Typerend is dat Saoedi Arabië om uit de problemen te raken nadien met de gehate Vladimir Poetin en Rusland aan tafel moest gaan zitten om hun problemen op te lossen.

Het wekt dan ook geen verbazing dat Khalid al Falih, de nieuwe CEO van Aramco, de Saoedische staatsoliemaatschappij, deze week in een interview met het Duitse Handelsblatt stelde dat 50 dollar per vat voor zijn land feitelijk te weinig is.
Met andere woorden: Saoedi Arabië heeft de strijd verloren en geeft dat indirect toe.

Wat betreft het Amerikaans voorstel aan Rusland lijkt mij dit een nieuwe stap van de VS in de richting die ik al eerder signaleerde. En dat is accepteren dat Assad, Rusland, Iran, Irak en Libanon (Hezbollah) de oorlog tegen de salafistische terreur gewonnen hebben.

Wel is er hierover in kringen van de Amerikaanse neoconservatieven een enorm verzet. Ze moeten immers gaan samenwerken met aartsvijand Rusland en hun verlies toegeven.

De woede bij sommigen binnen de CIA, Buitenlandse Zaken en het Pentagon is daarom niet verrassend en ook goed te begrijpen. Ze zullen nu immers de vrienden van al Qaeda ongestraft moeten laten aanvallen. Bovendien moet men nu dan ook met Rusland samenwerken, een Rusland waartegen men gelijktijdig oorlog voert.

En al Qaeda, ondanks het vele geschreeuw over de oorlog tegen de terreur, zijn de bondgenoten van die neoconservatieven en hun pionnen binnen HRW, de regeringen en de massamedia. Vandaag zouden we over het resultaat van dit Amerikaans voorstel al meer moeten weten. Kerry zit nu in Moskou bij ambtsgenoot Sergeï Lavrov aan tafel.

De kans dat men in de VS van zin is om Saoedi Arabië te destabiliseren is vrij reëel. Tijdens een gesprek in Damascus vorig jaar met Ayman Susan, toen Syrisch adjunct-minister voor Buitenlandse Zaken, waarschuwde die al voor dat scenario. Wie de buitenlandse politiek van de VS kent weet dat die vals en hondsbrutaal kan zijn.

En over het lot van bondgenoten trekt men zich weinig of niets aan. De Amerikaanse monsterboetes en campagnes tegen BP, Volkswagen, BNP Paribas en Toyota tonen dat toch voldoende aan. Dat zijn toch sleutelbedrijven in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Japan!
Willy Van Damme


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5892