Beste heer Willy van Damme, In tegenstelling tot wat u schrijft over Al Bab lijkt het me dat het SAA helemaal niet zo happig is om Tadef snel in te nemen en de Turken ten dienste te zijn met hun ( al maanden durende, zouden ze het wel willen?….) inname van Al Bab. Er is een veel urgentere taak voor het SAA en dat is het aansluiten bij en ondersteunen van het Koerdisch gebied in het Oosten rondom Manbij. Dit om aangekondigde aanvallen van Erdogan hierop, na de verovering van Al Bab, te voorkomen. Vandaar ook de beweging van het SAA naar het Oosten, en niet naar Tadef/ Al Bab. Turkije is helemaal niet zo op IS gericht; dat is slechts zand in de ogen strooierij en afleiding van hun werkelijke doel: de Koerden en een eventuele eigen staat.
Rob de Vos
Antwoord:
Ik vermoed dat U mij verkeerd begrepen hebt. Er is daar een zeer strategisch spel bezig tussen al de betrokken partijen. Sinds het schrijven van het stuk is er wel al wat gebeurd. Zo sneed het Turkse leger plots de hoofdweg af richting al Bab zodat het Syrische leger niet direct kon doorstoten. Daarna nam het Turkse leger het rond punt tussen Tadef en al Bab in. Opnieuw om het Syrische leger de pas af te snijden.
Nadien weer kondigde Erdogan in al zijn agressiviteit dat men ging oprukken naar Rakka, ‘hoofdstad’ van ISIS. Maar intussen was het Syrische leger opgerukt zuidoostwaarts richting de stad Deir Hafer die op de weg ligt van al Bab naar Rakka. Die weg is intussen deels door het leger ingenomen. Dus werd de pas van Erdogan hier door de Syriërs afgesneden.
Men speelt hier dan ook zonder tegen elkaar te vechten een uiterst gevaarlijk spel. Nu vecht men tegen ISIS maar eens die dood en begraven, wat dan? En uiteraard wil Erdogan vooral de Koerden aanpakken. Zo waren er gisteren invallen van het Turkse leger in de regio van Hassaka in het noordoosten van Syrië. Dit is zeer ernstig en uiterst gevaarlijk.
Het grote probleem voor Syrië blijft daarom de agressiviteit van Erdogan. Vraag is wat de Russen hier gaan doen?