Er wordt zeker uiterst strategisch geschaakt. Welke positie de Russen kiezen hierin, maar natuurlijk ook de US, is inderdaad de grote vraag in dit macabere spel. Uw suggestie echter dat de SAA de TSK de pas af wil snijden op de route
vanaf Al Bab naar Raqqa deel ik niet. Ik vermoed zelfs dat de TSK Al Bab voorlopig helemaal niet meer gaat innemen. De geplande Erdogan route naar Raqqa zal gaan van Jarablus dwars door Koerdisch gebied en via Manbij. Hoe toevallig. Raqqa is slechts het strooizand voor deze actie, zoals Al Bab dat was om het splijten van de oprukkende Koerden te verhullen. De focus is aan het verschuiven van het bestrijden van IS naar het bestrijden van de Turkse ambities. Een scenario waarbij Al Bab voorlopig niet ingenomen wordt door de TSK is dan ook niet uitgesloten. Turkije’s belang ligt daar helemaal niet en de SAA en de Koerden begrijpen dit maar al te goed.
Rob de Vos
Antwoord:
Je maakt hier goede opmerkingen. De vraag is wat de VS en Rusland en ook wel Iran en Saoedi Arabië hier aan het doen zijn. De toestand fluctueert op dit ogenblik sterk en bijna elk uur komen er nieuwe elementen boven water. We weten in ’s hemelsnaam ook niet wat die partijen in het geheim met elkaar afspraken en wat ze intern in het grootste geheim plannen. Het is dus gokken en uitkijken.
Erdogan heeft natuurlijk enkele mogelijkheden om toch nog Rakka te bereiken. Hij kan direct zuidwaarts vanuit Turkije Rakka aanvallen. Dat is veruit de kortste weg dan die via al Bab en Deir Hafer. Hij kan ok de weg naar Manbij gebruiken en zo naar Rakka oprukken. Maar daar zit in beide gevallen de VS.
Het probleem voor Erdogan is dat de VS met haar Koerden en huurlingen van het zogenaamde SDF op een 5 à 10 kilometer van Rakka zit en hij met zijn leger nog minstens 90 km moet afleggen. Dat haalt hij dus nooit. Het is in mijn ogen dan ook niet meer als de zoveelste versie van zijn stoer doend gebrul. Iets waar die man sterk in is.
Wat ook opvalt is dat de Iraanse en Iraakse vrijwilligers na de bevrijding van Aleppo lijken vertrokken te zijn evenals de meeste militairen van Hezbollah. Ook blijkt Jordanië volgens de recentste berichten te weigeren om nog gewonde jihadisten te verzorgen. Men sloot blijkbaar de grens met Syrië. Een zware tegenslag voor al Qaeda & Co.
Maar dan is er de vraag waar die nieuwe wapens daar in Daraa plots vandaan komen. Al drie dagen wordt daar totaal verrassend hevig gevochten. Smokkelwaar via Israël of via de woestijn? En wie leverde dan die wapens? Het blijft met Syrië nog altijd bang afwachten en voor die mensen en ook voor ons hopen op het beste.
Willy Van Damme