Beste Willy,
Wat een interessante blog heb je hier zeg! Heb je nog meer informatie over de laatste ontwikkelingen? Kan de gemeente Buggenhout alsnog de site zinvoller invullen dan een overslaghaven?
Mvg,
Sander
Antwoord:
Bedankt voor je bloemen.
Wat betreft de overslaghaven De Briel is er stilaan beweging in het dossier aan het komen. De zaak is ook wat complex en heeft vele invalshoeken. Vooreerst is die zone al 500 jaar industrie- en handelszone waar men ook bewoning toeliet. Het gevolg is een wirwar van allerlei bewoning, bedrijven en bedrijfjes die soms pal tegen elkaar staan. Ruimtelijk een monster dus.
Bovendien is het in Baasrode ook de meest verloederde buurt die er is met slecht onderhouden woningen en stukken industriële archeologie. Nu is men eindelijk begonn om dit aan te pakken beseffende dat transport over water haalbaar en nodig is. En onder stimulans van de EU wil men zoveel mogelijk overslaghavens uitbouwen.
De Briel is feitelijk nu al een overslaghaven maar dan met een zeer beperkte capaciteit. Er zijn nu een drietal bedrijven actief. Officieel is het ook een industriezone en dus is het ruimtelijk logisch dat de bewoning er weg moet, juist zoals bedrijven weg moeten uit woongebieden. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Velen op De Briel wonen daar al van generatie op generatie en er is ook zoiets als ‘eigen huis, schoon huis’.
En dan is er op Buggenhouts grondgebied het zogenaamde Vatenkot, Alvat/Touts Futs, vroeger een industriële reiniger van vaten. Ooit een vervuiler zonder weerga waar volgens een lokale bron zelfs minstens een werknemer stierf door de gevolgen van zijn werk daar. In de jaren zestig was dit de eerste plek waar Marokkanen en Turken kwamen werken. De mensen van de buurt weigerden dat gewoon.
Ook dit is echter ingekleurd als industriezone en in de discussies lokaal in Buggenhout wou men dit omvormen tot woonzone. En zo stond het ook in het eerste ruimtelijk structuurplan dat men wou realiseren. Dat raakte nergens wegens o.m. de onbetaalbaarheid van de zaak. De bodem saneren van al die smurrie was veel te duur om er betaalbare woningen te kunnen neerpoten.
Men is dan noodgedwongen – de schepen voor Ruimtelijke Ordening woont ernaast – wil men het nu inrichten deels als KMO-zone. Waarop de provincie dan besloot dit ook op te nemen in haar plan voor die overslaghaven. Tot ongenoegen van Buggenhout.
Het project zit op dit ogenblik vast omwille van de ontsluiting over de weg. Vooreerst weigert de NMBS mee te werken. Er ligt een spoorlijn richting Antwerpen en Dendermonde maar dat is nu een mooi toeristisch project uitgebaat door een vzw.
Over de weg is er de zaak van de zwaar belaste Provinciale Baan/Mandekenstraat. Dendermonde eist dat eerst dit wordt aangepakt door een nieuwe weg, parallel aan de bestaande wegenis voor men verder werkt aan dit project. Wat ook logisch is. Er was een akkoord tussen de stad, Waterwegen en Zeekanaal en de Administratie Wegen en Verkeer – beiden behorende tot het domein van Ben Weyts (N-VA) – hierover maar dit ligt stil. Eerst zei minister Ben Weyts dat dit een voorbeeld was voor elders om het kort nadien af te schieten. Dit na interventie van de in de oppositie zittende lokale N-VA.
Daar zou nu toch verandering in komen maar zonder dat wegenakkoord. Wat niet kan voor Dendermonde. Bovendien hangt aan dit wegenakkoord ook de overdracht vast van de wegen door de industriezone Hoogveld naar het gewest en die door de Baasroodse dorpskern naar de stad.
Eens dit akkoord in orde kan men eindelijk de Baasroodse dorpskern aanpakken, bewonersvriendelijker maken en verfraaien. Nu blijft ook dit echter vastzitten. Na interventie van Baasroodse leden van de N-VA.
Willy Van Damme