Persoonlijk heb ik de oorlog in voormalig Joegoslavië ervaren als het treiteren van de voormalige Sovjet-Unie. Zo van: Haha, na het Afghanistan debakel kunnen jullie toch niet meer ingrijpen in Joegoslavië en kunnen wij, VS/NAVO, onze gang gaan. Overigens was de inval van de Sovjet-Unie in Afghanistan een val, opgezet door Zbigniew Brzezinski, zoals Willy dat in een eerder artikel heeft behandeld n.a.v. een interview in Le Nouvel Observateur.
De geschiedenis wordt door de overwinnaars geschreven, echter, soms laten de overwinnaars hun ware gezicht zien.
Originele Franse tekst
http://www.voltairenet.org/article165889.html
Vertaalde Engelse tekst
http://dgibbs.faculty.arizona.edu/sites/dgibbs.faculty.arizona.edu/files/afghan-ip.pdf
This video commemorates the death of Zbigniew Brzezinski, by referring to one of the important US foreign policy issues in which he played a big part – Afghanistan.
Theyknew
Antwoord:
Bedankt voor die bijkomende info over Afghanistan. Het materiaal was mij wel bekend. Als je die gegevens legt naast de recent op de VRT uitgezonden reportage van Arte over Afghanistan dan wordt alles stillaan duidelijk. Zeker als je ook nog wat basisinformatie over dat land uit die periode bekijkt.
Uit die reportage bleek dat de Sovjetunie woest was over de staatsgreep van de Afghaanse Volksdemocratische Partij, de lokale naam voor de CP. Die staatsgreep destabiliseerde door haar radicaal optreden het ganse land, vooral dan het platteland dat in Afghanistan cruciaal was om de vrede te behouden. Moskou wou gewoon geen herrie.
De Sovjets waren volgens die reportage er daarbij van overtuigd dat Hafizullah Amin van de CP een agent was van de CIA. Waarop zij zich baseerden bleek spijtig genoeg niet uit die uitzending. Maar Amin radicaliseerde de toestand nog verder door het nemen van allerlei antireligieuze maatregelen die op het platteland voor woede zorgde en het begin betekende van de opstand.
Zeker daar ernaast in Iran in diezelfde periode met steun van de VS toen Khomeini een islamitische republiek had gesticht. En de Afghaanse aan Iran gelegen provincie Herat is cultureel en economisch altijd nauw verbonden geweest met Iran. Ook nu nog. Handel is met Iran en de taal is verwant met het Perzisch. Hetzelfde voor de godsdienst.
Nu had Amin in de VS gestudeerd en er nadien nog eens op bezoek geweest. Zijn staatsgreep tegen partijgenoot en president Taraki greep plaats op 14 september 1979, dus twee maanden nadat de Amerikaanse president Jimmy Carter het sein had gegeven voor een Amerikaans militair ingrijpen in het land.
Ook speelde diezelfde Amin een sleutelrol in de eerdere staatsgreep van 28 april 1978 tegen president Mohammad Daoud Khan. Toen werd Noer Mohammad Taraki president tot hij op bevel van Amin dus werd vermoord. De staatsgreep van Taraki en Amin van 1978 was het begin van de chaos in het land.
Afghanistan was reeds van in het prille begin een met Moskou bevriende natie, nog onder Lenin. Dat had alles te maken met de Afghaanse haat voor de Britten die het land tweemaal poogde te bezetten. Wat de Britten nooit zullen vergeten. Behalve de idioten die mee stapten in het verhaal van de VS in 1979.
Brzezinski geeft wel geen details over hoe hij de Sovjets provoceerde maar de bovenstaande analyse lijkt mij logisch en waarschijnlijk juist.
Toen de man recent overleed werd hij bedolven onder massa’s lof. Hij leek volgens de massamedia wel de beste strateeg ooit van de VS. Men vergat dan maar Afghanistan en de straks veertig jaar durende oorlog.
Veel had ook te maken met de controle van de CIA over de heroïneproductie die door het verlies van Laos vier jaar eerder in gevaar was. Alles hierover kan je vinden in het boek ‘The politics of heroïne’, van Alfred W. McCoy (Lawrence Hill Books, 2nd revised edition, 2003). Het verschijnen van de eerste editie in 1973 deed hem vluchten naar Australië. Hij leeft nu terug in de VS.
Willy Van Damme