Willy
Ik voel mij niet zo goed bij het argument dat het referendum ongrondwettelijk is. Ook het referendum gehouden voor de onafhankelijkheid van het Krim was ongrondwettelijk. Voor de afscheiding diende door een algemene stemming in geheel Oekraïne beslist te worden.
Ik beende wat bij en het blijft een moeilijk verhaal. Vooral het contract 2006 Estatut speelt een belangrijke rol en was al het voorwerp van onderzoek door het grondwettelijk hof.
Hoe dan ook Rajoy lijkt het slecht te spelen. Peilingen duidden dat er geen meerderheid was voor onafhankelijkheid maar de uitspraak van het Hof en de houding van de PP zijn door de Catalanen niet in dankbaarheid aanvaard.
GV
Antwoord:
Dat een overheid de wet wil doen respecteren is in wezen haar taak, altijd en overal. De vraag is natuurlijk of die wet dan wel aanvaardbaar is. Voor de enen ongetwijfeld wel, voor de anderen weer niet. De tweede vraag is ook of dit vanuit strategisch politiek standpunt voor Rajoy en zijn regering wel de beste optie was. De rest van Spanje lijkt hem wel grotendeels te steunen. Ik denk echter van niet en de fout ligt hem in de mentaliteit van beide blokken.
De twee groepen hebben naar mijn indruk meer oog voor het eigen politiek gewin dan voor het algemeen belang. Spanje heeft, nog meer dan Frankrijk denk ik, een traditie van centralisme. En dat wringt met allerlei regionale politici die zelf over alles willen beslissen zonder andere pottenkijkers. In Catalonië heb je bovendien een andere soort politici dan in Madrid. Hetzelfde voor Baskenland.
Wat betreft de Krim gaat de vergelijking op, zij het deels. Het verhaal is immers, zoals ook bij Kosovo, anders. Er is ook een verschil tussen het internationaal recht en het nationaal recht. De zaak Kosovo bewees dat. Servië had het uitroepen van de onafhankelijkheid door politici in Kosovo voor het internationaal gerechtshof zitten aanklagen maar kreeg er geen gelijk. Het mocht volgens het internationaal recht afscheiden.
Dat is vermoedelijk ook de reden waarom de VS en haar vazalstaten ook niet naar het internationaal gerechtshof trokken daar ze goed wisten na dat eerdere precedent dat ze het niet gingen halen. Daar een nederlaag leiden had hun boycot van Rusland kunnen ondermijnen.
Zowel bij de Krim als bij Kosovo gebeurde die afscheiding via een ingrijpen van buitenaf, bij Kosovo de VS/NAVO en bij de Krim Rusland. Bij de Krim was dit ook een gevolg van de eerdere door de VS en EU georkestreerde staatsgreep door die fascistische knokploegen in Oekraïne. De zaak van de Krim had ook met internationale machtspolitiek te maken, namelijk de aanwezigheid van de Russische vloot. De NAVO wou die weg, Moskou wou die kost wat kost behouden.
Verder lijkt mij de Catalaanse regering te dromen. Met een opkomst van 42,3% kan men niet beweren dat de Catalanen de onafhankelijkheid willen. Dat beweren is liegen. Het getal van dus minder dan 40% voor de onafhankelijkheid (90% van de deelnemers aan het referendum stemde voor) bevestigt de eerdere verkiezingen en opiniepeilingen. Ook na wat er gisteren gebeurde. De boksmatch Madrid-Barcelona leverde zo te zien politiek gezien voor beiden niets op.
En bovendien zal er niemand die onafhankelijkheid erkennen. Misschien Vanuatu? En zonder die erkenning is men als natie dood, onbestaande. Hoe denkt men paspoorten uit te geven als niemand die erkent? Hoe denkt men internationale handel te bedrijven als niemand die er bij horende documenten wil erkennen?
Het idee van die Catalaanse extremisten is gewoon lachwekkend en ik vermoed dat men alleen in het beste geval symbolisch die ‘onafhankelijkheid’ zal uitroepen. Maar misschien is die onafhankelijkheid een goed idee voor bepaalde Barcelonezen want de stroom toeristen zou zo ophouden. Maar of de venters van toeristische prularia en hoteleigenaars daar gelukkig mee zullen zijn is een andere kwestie.
Willy Van Damme
↧
Reactie op Het Journaal over Catalonië–Propaganda door GV
↧