Tiens, tiens, zo zou het geweest zijn en niet anders. Die Nikolaos van Dam is een zelden voorkomende onfeilbare ziener. Zonder het Sykes-Picot verdrag en dus het kunstmatig vastleggen van landsgrenzen zou het sektarisme de echte gesel geweest zijn van de Arabische wereld. Dus, ze hebben daar geluk gehad ! U weet toch ook dat die landen gevormd werden tot kolonies en mandaatgebieden waardoor men omzeggens wetmatig kon domineren en uitbuiten.
Het sektarisme werd wel door de door het Westen aangestelde dictators bloedig bestreden.
Met welk uiteindelijk resultaat wordt een lijvige studie !
De overheersing door het Ottomaanse rijk wereld werd heel eenvoudig vervangen door de overheersing door het Westers kapitalisme dat de grote waarde van zijn Verlichting predikte.
Dat ook Arabische intellectuelen die mooie principes aankleefden en eveneens geloofden in een
uiteindelijke vrije en democratische wereld zal wel zijn.
Arabië werd door het Westen bedrogen en een neutrale positie bij het losbarsten van de Eerste Wereldoorlog zou absoluut positiever geweest daar het Ottomaanse rijk verslagen werd.
Maar ja, wie kon dat voordien voorspellen?
Ondertussen wordt de Arabische Wereld met de enorme hulp van het bevrijde Saoedi Arabië in bloedige stukken gereten.
Hilaire Bodein
Antwoord:
Tijdens de Groote Oorlog 1914-1918 voerden Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk oorlog tegen Duitsland, de Oostenrijks-Hongaarse Dubbelmonarchie en het Ottomaanse rijk. Die laatsten verloren de oorlog en dus vonden Parijs en Londen het normaal om de buit onder beiden te verdelen.
De Chinezen, de familie Hoessein uit Mekka, de Vietnamezen en nog wat waren echter woest. Versailles was immers een remake van de conferentie van 1894 in Berlijn waarbij de twee overwinnaars als hongerige wolven vooral Oostenrijk-Hongarije en het Ottomaanse rijk kapot maakten door het in stukken te hakken.
De wijze waarop men vooral het Ottomaanse rijk behandelde is best walgelijk. De Grieken dachten zelfs Istanbul in te lijven tot de Britten en de Fransen hen lieten vallen als een baksteen. Waarna de weerwraak kwam.
Waar ik, en ook een Nikolaos van Dam op wezen is dat als gevolg van die nieuwe arbitrair getrokken grenzen er in die landen vrij snel eigenlijk een nieuw soort nationalisme is ontstaan.
We hebben dat trouwens ook hier gehad. Tot 1830 bestond er geen België en de zogenaamde Belgen waren feitelijk een stam uit de periode van Julius Caesar uit het noorden van Frankrijk. Er was wel onder de Boergondische hertog Filips de Goede een soort België ontstaan maar echt vorm kreeg het pas in 1830/1839.
En kijk vrij snel ontstond er ook hier iets als een Belgisch nationalisme. Ook dit België is niet zomaar ontstaan maar het gevolg van afspraken tussen in essentie de Fransen en de Britten.
Een Duitse prins met stevige Britse wortels (vooral financieel) die dan huwt met een Franse prinses. En hup daar was België. Dit was niet het werk van Sykes-Picot maar van anderen uit die periode. Zo ontstaan grenzen en dat is altijd zo geweest.
En dat het Westen de Arabische wereld zagen als een koloniaal wingewest is natuurlijk zeker. Zeker toen men reeds in 1914 besefte dat olie militair en economisch essentieel was en dat men die petroleum ginds in het Midden-Oosten kon vinden. Voor de Britten was er ook de route naar Indië.
De wortels van de nu in Total opgegane Franse staatsoliemaatschappij Elf dateren uit die periode. Churchill vertrouwde Shell niet (te Hollands) en zorgde voor de opkomst van BP en de Franse staat wou ook oliezekerheid.
En het was het belang qua olieproductie van Algerije dat Frankrijk zo hard deed vechten om Algerije te behouden (De Slag om Algiers). Pas toen men ook elders in Afrika (o.m. Gabon/Congo Brazzaville) olie ontdekte liet men Algerije gaan.
Het eigenaardige is wel dat de familie Hoessein uit Mekka die zo zwaar bedrogen werd nu hondstrouw aan de leiband van Israël, Saoedi-Arabië, de VS en het Verenigd Koninkrijk hangt. Het kan verkeren.
En dat de Arabieren hier dus bedrogen werden kon moeilijk anders daar in Londen en Parijs bloeddorstige wolven regeerden. Elke analist, diplomaat of politicus uit die periode zag zo door de holle Franse en Britse retoriek. Juist zoals een serieuze analist dat ook nu ziet. De geschiedenis herhaalt zich.
Willy Van Damme