Quantcast
Channel: Reacties voor Willy Van Damme's Weblog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5959

Reactie op Syrië– Nederland Jihadistenvriend door archimm

$
0
0

“de andere krant” was in haar eerste editie volledig gewijd aan Rusland,
amai, een eye-opener !
https://www.deanderekrant.nl/edities/1

Willy,
het verhaal van het neerhalen van het Russisch toestel deze week stinkt weer van alle kanten, maar Poetin speelt het schaakspel meesterlijk, maar het is ginder nog niet voorbij vrees ik …
Archimm

Antwoord:

Het voorval toont van de kant van Israël twee belangrijke aspecten. Terwijl tegenwoordig in Arabische middens neerbuigend wordt gedaan over het Israëlische leger is dat niet zo voor hun luchtmacht die men als uiterst gevaarlijk ziet. En dat bewees dit verhaal.

Verder toont het de doortrapte smerige mentaliteit van Israël die voor niets terugschrikt. Maar dat verbaast alleen de onwetende natuurlijk. Wou men bijvoorbeeld niet zozeer Syrië maar dat spionagevliegtuig uitschakelen? Goed mogelijk.

Wat was er gebeurt? Een Russisch spionagevliegtuig, een Iljoesjin IL-20 met propellers en dus zeer traag, vliegt voor de kust van Syrië en de provincie Latakia en staat op het punt terug te keren naar zijn basis Khmeimim.

Plots verschijnen daar vlakbij dat vliegtuig vier zeer snelle en uiterst wendbare Israëlische F 16’s die raketten afvuren op Syrië. Minder dan een minuut voor zij die raketten afvuren verwittigen zij deze Illjoeshin van hun aanwezigheid en bedoeling. Dat verwittigen was via onderlinge afspraken zo overeengekomen tussen Israël en Rusland.

En natuurlijk zijn die lettele seconden nadat ze hun raketten afvuurden reeds weg. Logisch natuurlijk maar dat spionagevliegtuig is relatief traag, een soort zoals men dat bij NAVO AWACS noemt.

En als de Syrische afweer dan terugschiet zijn niet de weggevlogen F 16’s het slachtoffer maar dat Russich vliegtuig. Het is alsof je achter de rug van een persoon op iemand schiet en je je dan vlug wegmaakt. Waarna die onschuldige geheel onverwacht in de vuurlinie komt te liggen. Strategisch zeer goed gezien maar duivels.

Israël poogt nu de brokken te lijmen maar of dat iets zal helpen valt te betwijfelen. In Moskou zitten er geen idioten als een Donald Trump. Moskou zal zich echter niet laten verleiden tot een zware escalatie rond deze oorlog en pogen de zaak te kalmeren.

De vraag is natuurlijk welke maatregelen Rusland gaat nemen. Tot heden weigerde het moderne luchtafweersystemen zoals de S 400 aan Damascus te leveren of zelf met dit systeem in te grijpen als Israël nog maar eens raketten afvuurt op Syrië. Op de Russische luchtmachtbasis van Khmeimim staan er zo’n systemen. Gaat die houding blijven?

Verder evolueert het dossier nog steeds in de goede richting maar zeer traag. Turkije heeft immers schrik om teveel vluchtelingen, burgers en jihadisten die het niet controleert, tot het land toe te laten. Ze wil rond Idlib dus zo weinig mogelijk geweld en natuurlijk daarnaast wel haar invloed behouden.

Je moet het recente voorstel voor een gedemilitariseerde zone rond Idlib zo zien: Eerst gaat Al Qaeda & Co dit niet aanvaarden. Wat ze trouwens reeds stelden.

De anderen zoals Ahrar al Sham worden nu dus opnieuw voor een aartsmoeilijke keuze geplaatst. Een beweerde daarbij al met het voorstel akkoord te gaan. Stelt dat echter iets voor?

Zeker is dat er van die zone niets zal in huiskomen. Zij moeten hun zwaar geschut hieruit dan weghalen en de autoweg van Hama naar Aleppo voor normaal verkeer openen en dat gaan ze nooit doen.

Even belangrijk echter zijn de berichten aan de Jordaans-Iraakse grens met Syrië, zijnde de zone van al Tanf waar de VS de grensovergang naar Bagdad bezetten.

Recente berichten stellen dat de lokale jihadistische huurlingen volgens een akkoord tussen Washington en Moskou naar het noorden gaan vertrekken – waar is mij onduidelijk – en de duizenden Syriërs uit het vluchtelingenkamp Rukban daar zouden terugkeren naar het regeringsgebied. Wat doet vermoeden dat ook de VS zich wil terugtrekken.

Het grote probleem om de zaak te analyseren is de instabiliteit op dit ogenblik over dit dossier in zowel Ankara als Washington. Ze spreken herhaaldelijk desnoods elkaar dezelfde dag tegen. Er is geen touw aan vast knopen en goed analyseren is dus moeilijk.

Willy Van Damme


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5959