Beste Willy Van Damme,
waar NVA ook voor staat is een politiestaat, hier het laatste wetsvoorstel van Jambon:
Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft nog maar eens een wetsvoorstel klaar. De ‘Law & Order’-personificatie van deze regering heeft amper de wens uitgesproken om 3.000 ANPR-camera’s overal te lande neer te planten, of hij heeft zijn zinnen al gezet op een nieuw stokpaardje: uw vingerafdruk op de eID (de Belgische identiteitskaart).
Zijn wens is niet nieuw. De kiem hiervan werd al gelegd in een ‘Superministerraad’ van mei 2017, waar Jambon niet alleen een vingerafdruk lokaal wou bewaren op de eID zelf, maar ook een databank wou aanleggen met een vingerafdruk van élke burger. Onschuldig of schuldig, het doet er niet toe.
Hier de link waar gelukkig nog mensen zoals ik vinden een overdreven wet en die iedere burger als crimineel voorstelt:
https://www.knack.be/nieuws/belgie/geef-de-overheid-je-vinger-afdrukken-neemt-ze-zeker-de-hele-hand/article-opinion-1295321.html
Met vriendelijke groeten,
Hans Janssens.
Antwoord:
Bedankt voor je belangrijke reactie. Ik begrijp perfect de politiemensen en gewone burgers die aandringen op meer controle. En inderdaad, de camera’s met nummerplaat- en gezichtsherkenning hebben zeker weten al veel misdaden helpen oplossen. En dus is men daar voorstander van die voorstellen.
Daarentegen heb je het probleem van de privacy die hier gewoon geheel te grabbel wordt gegooid. De overheid als ze wil weet straks alles over je handel en wandel en dat is in wezen gevaarlijk. Kijk maar met die nieuwe televisietoestellen waarbij die zelfs als zij af staan nog alles in de huiskamer registreren. Waarom?
Men zegt dan altijd dat wie niets misdoet daar geen problemen mag mee hebben. Maar wie zegt dat de overheidsdiensten te vertrouwen zijn? Zie maar hoe de Amerikaanse NSA wereldwijd praktisch alle computers onder controle heeft en meeluisteren en kijken naar wat U en ik doen. Waarom? Om de veiligheid? Laat me lachen.
Neen, men gaat hier veel te ver en de N-VA en de andere partijen zouden zich beter eens afvragen of dat allemaal wel aanvaardbaar is en of men de vroegere regels van de privacy niet in eer moet herstellen.
Weegt het makkelijker oplossen van misdaden op tegen het grootschalig schenden van de privacy waar we allen toch zouden moeten recht op hebben? Wie ziet hoe onze overheden hier liegen over bijvoorbeeld iets zeer belangrijk als de oorlogen tegen Libië en Syrië dan huiver ik voor waarheen dit allemaal gaat.
Willy Van Damme