Helaas denkt de pers vaak dat het al 5 uur is en tijd om naar huis te gaan terwijl het artikel nog maar voor de helft geschreven is. . Pussy Riot is daar zo’n voorbeeld van. Manipulatie door het State Department van de VS mbv het National Endowment for Democracy. Eigenlijk moet “Democracy” tussen aanhalingstekens want daar heeft het niks mee te maken. Acties als deze en de Arab Spring zijn het “bouwrijp” maken van een land om het in het bolwerk van de wereld plutocratie op te nemen. De regering van de VS en daarmee de NED is een gereedschap voor deze plutocraten. Oprechte wil van bewoners van de landen van de Arabische Lente om meer vrijheid en democratie wordt misbruikt door deze te sturen en naar de hand te zetten. Zie de arrestatie van Amerikanen in Egypte en een nieuwe wet in Rusland die het NGO’s verplicht steld om zich te registreren.
Een tijd geleden bezocht ik eens een schooltje in in land in ZO-Asie. Daar kregen jongelui uit een land dat bekend staat om zijn dictatuur, onderwijs in computers, Facebook, Twitter, etc. Ik dacht eerst dat het vluchtelingen waren. Nee, ze zouden na hun opleiding weer terug gaan. Studenten met talent zouden in een ander land nog verder worden opgeleid. En zo worden die Kleurenrevoluties vanaf de grassroots aangestuurd. Helaas begrijpen deze studenten niet dat zij niet in het belang van democratie maar plutocratie hun revoluties beginnen…
Goed werk Willy!
Groet!
Kuukske
Antwoord:
De National Endowment for Democracy (NED), is feitelijk een afsplitsing van de CIA die dateert van onder het presidentschap van Ronald Reagan.
Het idee hierachter was het splitsen van die CIA, die een kwalijke reputatie had opgebouwd, in een tak voor politieke agitatie, de NED, en een van analyse en gewapende actie en pure spionage, welke bij de CIA bleef.
Wat betreft je observatie in dat schooltje in Zuidoost-Azië kan ik je alleen maar gelijk geven. Die nieuwe communicatiemiddelen zijn het instrument bij uitstek van de VS om haar onwelwillige regeringen te destabiliseren en omver te gooien.
In wezen deed de VS dat al veel eerder. De staatsgrepen in het Guatemala van president Jacobo Arbenz en het Iran van premier Mohammed Mossadeq waren hier klassieke voorbeelden. Het was ook de reden waarom Fidel Castro nadien in zijn land Cuba o.a. de perscensuur invoerde.
Volgens het bij de Bezige Bij verschenen boek ‘Een spoor van vernieling’ van Tim Weiner, een journalist van de New York Times die daarmee de officieuze geschiedenis van de CIA schreef, was ten tijde van de machtsgreep tegen Mossadeq tot 80% van de inhoud van Iraanse kranten geschreven in de VS.
De VS is volgens een artikel uit de New York Times trouwens bezig systemen uit te werken om in te veroveren landen autonome interne communicatiesystemen op te zetten. Syrië is hier duidelijk een voorbeeld van.
Willy Van Damme