ik was al helemaal vergeten dat China ooit aangewezen was als verdachte. In elk geval, ik vind het moeilijk in te schatten wanneer er censuur aan het werk is. Ik denk wel dat meestal wanneer er censuur vermoed wordt, die mensen eigenlijk selecties doen die ze kunnen verdedigen.
Het belangrijkste(politieke) kenmerk van de mainstream is wie ze betrouwbaar vinden(de machtscentra) en wie ze wantrouwen(nl zij die de machtscentra wantrouwen). Het betekent niet zomaar dat ze alles geloven wat van bovenaf komt, maar het wordt in als geloofwaardig en/of nieuwswaardig behandeld tot het tegendeel bewezen is – door andere bronnen die ze geloofwaardig beschouwen. Veel censuur is er niet nodig in zo’n systeem. Persvrijheid is er zo’n ook niet nodig want die mensen hebben zelden iets te vertellen dat bescherming zou nodig hebben.
Onze pers vind zichzelf meestal heel kritisch en dat is ook zo: tegenover Putin,Assad, Noord Korea, Venezuela, Iran en samenzweringstheoretici zijn ze inderdaad heel kritisch.
Elke ‘vierde macht’ journalist die wantrouwen tegenover gevestigde machten essentieel vind voor zijn job gebruikt snel zijn krediet op. Het is niet dat er geen plaats voor is in de mainstream, maar het zijn kleine onopvallende plaatsjes.
Tuyzentfloot
Antwoord:
Neen, normaal werkt dat perfect en weet men wat publiceerbaar is en wat niet. Je hebt natuurlijk meerdere vormen van censuur. Ooit kocht het toen nog Gemeentekrediet, nu Belfius, pagina’s reclame om een verhaal uit de media te halen.
En dat lukte. En dan heb je de politieke censuur. Toen bij het begin van deze regering de vakbonden betoogden publiceerden alle kranten op de voorpagina’s foto’s van die rellen. Dit terwijl dit een randverschijnsel was. Maar de sfeerschepping ging zo verder.
En dan heb je dit soort zaken die om ’s lands belang best uit de media blijven. Of dat hier zo het geval was is niet bewezen -vandaar het vraagteken – maar de kans is hier reëel.
Ooit verhinderde de Staatsveiligheid en Buitenlandse Zaken – echt zwart op wit bewijzen kan ik dat niet – de publicatie van een artikel over de activiteiten van de Chinese veiligheidsdiensten in België. Toen waren dat vrienden. Harde bewijzen voor dit soort van optreden zijn echter praktisch onmogelijk te vinden.
Willy Van Damme