Willy, dit zou wel eens een belangrijk keerpunt kunnen zijn voor het Midden-Oosten. Een mentale stimulans en wake-up call om eindelijk eens blok te vormen tegen het Westen en een eigen koers te varen. Samen met Rusland en misschien een aantal EU landen die zich stilaan bevrijden van het Anglo-Saksische juk. Of gaan ze in het MO weer onderling gaan bekvechten?
Syrië zou het in eerste instantie vooral moeten vinden met Turkije (mbt de PKK). Heb ik het mis als ik de houding van Turkije/Erdogan zie als een belangrijke factor voor de terugtrekking van de US troepen?
Turkije boeit mij de laatste tijd. Hoewel ik Erdogan niet mag en het in een financiële crisis verkeerd, blijft het een land met toekomst, zowel door zijn (jonge en dynamische) bevolking, economie, centrale ligging, taal als zijn geschiedenis … en nu ook door zijn invloed (als het nu ook zijn minachting voor de Arabieren wat opzij kan schuiven …).
Recent uitte ik mij nog tegenover vrienden dat het motto “dat wij allen Chinees moeten leren”, misschien zal vervangen worden door “dat wij allen Turks moeten leren”.
Nou, niet dat ik zo sterk ben in het profeteren 😉
GV
Antwoord:
De kwestie Turkije speelde zeker een voorname rol in de recente gebeurtenissen. Vrijdag was er nog blijkbaar telefonisch contact tussen Trump en Erdogan en niemand wil veel ruzie met de VS en Trump. Maar ze staan wel op hun strepen en zich voor Washington uitkleden wil men niet meer.
Merkwaardig is zeker dat de VS juist ook beloofde om aan Turkije het Patriot luchtafweersysteem te verkopen. Dit terwijl men recent nog stelde dat Turkije geen F 35 gevechtsvliegtuigen mag kopen omdat het dat Russische Luchtafweersysteem S 400 heeft gekocht.
Maar de onderhandelingspositie van de VS in de regio was ontzettend zwak geworden en die S-400 lijkt ook stukken beter dan die Patriot van de VS. Turkije grenst aan Syrië, Irak, Iran en Rusland en dan lijkt mij in Ankara de keuze snel gemaakt. En wie vertrouwt de VS nog? Alleen een idioot toch.
Het probleem met Turkije is dat het zwak staat tegenover zijn buren en de andere nieuwe grootmachten. Zo steunt(de) het de salafistische terreurgroepen in Syrië, China, Centraal-Azië en de Russische Kaukasus. En dat vergeet men daar niet hoor. De rekening dient men nog te betalen.
Bijna zeker wordt dat in rekening gebracht nu men naar de finale oplossing voor Syrië naar toe aan het gaan is. Turkije heeft toch massa’s Syrische fabrieken gewoon leeggehaald. Elke Syriër de naam waardig heeft dat vast geankerd in zijn hoofd.
Mijn vermoeden is dat Turkije de stad Manbij op de westelijke oever van de Eufraat mag bezetten maar dat de provincies Hassaka en Deir Ezzor voor de Syrische regering zijn. En daar is de cruciale dam van Tabqa bij evenals de olie- en gasbronnen die nu door de VS en de Koerdische YPG/PKK worden bezet.
Normaal moet de oorlog nu volgend jaar definitief voorbij zijn. Ondertussen is de wederopbouw al volop bezig. Ik las daarjuist een stuk uit The Economist en de verslaggever denkt dat de Syrische economie volgend jaar de snelste groeier ter wereld zal zijn. Wat niet ver van de waarheid zal zijn.
Het zou er wel eens snel kunnen gaan gezien de hoge geletterdheid van de bevolking, het vele geld dat weggestopt is, de gelden van de miljoen Syriërs in de diaspora die terugvloeien, vooral uit de EU, en de bergen beschikbaar geld uit China, Indië, Iran, Rusland en, let er op, ook de rijke Golfstaten.
Ondertussen doen de Fransen nog maar eens stoer en stellen ze dat hun troepen er de lokale bevolking gaan blijven ‘beschermen’. Tegen de dwaasheden van Parijs dan.
Er zijn nu eindelijk cijfers beschikbaar over de Franse aanwezigheid daar. Zo zouden er 1.100 fransen zijn. Met mogelijks moer dan de helft betrokken bij de luchtmacht in vooral Jordanië waar ze moeten zorgen voor onderhoud, geleiding en ravitaillering. Met wat artillerie aan de Iraakse grens en vliegtuigen die amper sorties uitvoeren. Minder dan 5% volgens Airwars de Britse ngo die zaak opvolgt.
Wat betekent dat er mogelijks een 600 Franse soldaten in dat immens grote gebied actief zijn. Hoe in ’s hemelsnaam kunnen die ginds meer dan aan aanwezigheidspolitiek doen?
Zelden zo’n Franse prietpraat gehoord als dit. Ze zullen misschien nog sneller vertrekken dat de Yankees. Wat gaan ze doen als de Arabieren daar tegen hun zoals in 1945 in opstand komen? Wat Parijse dames van lichte zeden sturen of de danseressen van de French Can Can?
En wat dit betreft hoef je geen boeken over de verovering van Algerije in 1830 en de slagen van Dien Bien Phu in Vietnam of de slag om Algiers van de periode rond 1956-1960 te lezen. Gewoon lekker genieten van de hilarische film ‘Le Chinois à Paris’ van Jean Yanne. De Force de Farce naakt. En er valt hier ook geen bloed en het is de hele tijd lachen. Wat wil een mens nog meer.
En voor de YPG/PKK? Die hadden met de Turkse verovering van het district Afrin al bewezen dommeriken te zijn. Kijken wat ze nu gaan doen, maar een keuze hebben ze niet echt. Na Massoed Barzani en zijn onafhankelijkheidsreferendum in zijn Iraaks wingewest is het nu de beurt voor het Waterloo van de YPG/PKK.
Denkt eraan dat het Koerdische project in wezen vooral een Israëlische zaak is en nu was. Ook hier botste Israël zoals in Libanon op een muur. En ja John Mattis, minister van Defensie heeft de bui zien hangen en stapt n februari op. Neen wat we nu meemaken is historisch. Teveel belachelijk gemaakt door The Donald zeker?
Willy Van Damme