Ik vond het wel koddig dat de VRT de dood van Abou Bakr in een rijtje van drie zetten met Saddam en Bin Laden, Terwijl ze het natuurlijk ook in een rijtje van drie hadden kunnen zetten met de andere keren dat Baghdadi’s dood triomfantelijk werd aangekondigd. Maar zolang ze de vergelijking met Bin Laden maken, bedoelen ze dan dat El Baghdadi ook uitgerangeerd is, dat ze al lang weten waar hij zit en alleen de gepaste tijd en aanpak zochten om hem om te brengen, , dat afgezien van zijn dood alles verzonnen is door de PR afdeling, en dat dat voor de pers allang goed is? In dat geval vind ik het geen slechte vergelijking.
Tuyzentfloot
Antwoord
Een analyse de naam waardig van iets zoals ISIS en Baghdadi kan men maar maken als men alle belangrijke elementen in rekening brengt. Wat de VRT en de rest van de massamedia doen is als schrijven over de natuurkunde zonder de kwestie van de zwaartekracht te vermelden. Men publiceert onzin.
De oorlog van de VS en de NAVO kwam er toen ISIS het koninkrijk van de clan Barzani in Erbil in Iraaks Koerdistan aanviel. En dat komt niet van mij maar van een verklaring van de chef van de Amerikaanse legerstaf generaal Martin Dempsey die hij op 16 september 2014 aflegde voor de Senaatscommissie van de Strijdkrachten van de VS. Officiëler kan het niet.
Bovendien heeft een diepgaande studie van de bombardementen van de VS op de door ISIS bezette gebieden getoond dat die eerst erg beperkt waren, toch in vergelijking met eerdere oorlogen van de VS, en dat ze in essentie alleen geconcentreerd waren op de strijd rond de steden Erbil en Kobani.
Pas toen Rusland zich vanaf 30 september 2015 met haar luchtmacht openlijk ging moeien met de oorlog in Syrië werd de VS actiever. Hun vrees was immers – en terecht – dat Het Syrische leger de oorlog nu ging winnen en ook de oliebronnen en graanvelden van de Eufraat en Khaboer rivier zou heroveren op ISIS.
En dus begon men de PKK/YPG als huurlingen te gebruiken om dat te verhinderen. Dat is de essentie van de oorlog van de VS in Oost-Syrië. De rest is fantasie van bladen als The New York Times, The Guardian en De Morgen over de waarden van het Westen, de EU en de strijd tegen de terreur.
Bladen die dagenlang lullen over het verbieden van nepnieuws maar over Syrië niets anders produceren. Maar misschien heeft men Baghdadi wel het zwijgen opgelegd omdat hij een te gevaarlijke getuige was. Ik heb hierover geen idee want ik was niet in de buurt of betrokken bij de besluitvorming.
Willy Van Damme