Alevieten zijn geen alawieten (en, dus, vice versa).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Aleviet
http://nl.wikipedia.org/wiki/Alawieten
Sommige alawieten schikten zich derhalve door gebruik van taqiyya naar de soennitische of andere sjiitische bevolkingsmeerderheid en bezochten onder maatschappelijke druk ook hun moskeeën. Bij de alawieten is het woord van de Koran overal aanwezig. Zij onderwerpen zich echter niet aan de Sjaria, de islamitische wetsvoorschriften, omdat zij de diepere betekenis van deze wetten hebben doorzien, en zodoende van deze plichten bevrijd zouden zijn.
Alawieten geloven in reïncarnatie, wedergeboorte. Vanwege hun geloof in imam Ali als incarnatie van de goddelijke wijsheid alsook hun afwijzing van de islamitische reinheids- en spijswetten, staan alawieten in de ogen van de soennitische moslims dichtbij de christenen. Evenwel is het gnosticisme als element in het alawitisme aanwezig: het boek Mythe der Schaduwen verhaalt, dat bij de Schepping de lichtgestalten van de zielen zijn vastgeketend aan het lichaam en vlees. Hierin herkent men het dualisme van de alawitische wereldbeschouwing.
Aangezien zowel de Turkse alevieten als de alawieten een minderheidsgroepering betreffen, en bovendien de Turkse alevieten sjiitische elementen in hun religie kennen, is er veel verwarring tussen deze twee groepen. De verwarring wordt nog eens vergroot doordat zowel de (Arabischtalige) alawieten in Turkije alsook de Koerdische en Turkse alevieten beide aanhangers zijn van de spiritueel-humanistische leer van de soefi-meester en mysticus Haci Bektasi Veli. Evenals de Turkstalige alevieten, zijn de oorspronkelijk Arabischsprekende alawieten binnen Turkije veelal voorstanders van een seculiere en eerder linkse politiek.
Rijk Daalder
Antwoord:
Erg bedankt voor die boeiende bijdrage die wat extra verheldering brengt. Het helpt verklaren waarom in die middens het idee van de moderne seculiere staat ingang kreeg en men bij bepaalde soennietische milieus daar radicaal tegen is. Vooral dan op het platteland waar de invloed van conservatieve imans soms nog zeer groot was. Zie ook maar naar hier in het westen waar het platteland zeker vroeger onder de kerktoren leefde en de grootstad meer vrijzinnig was.
Men hoort bijvoorbeeld over de strijd om A1leppo in Syrië nog al eens klagen dat het hier over boeren van het platteland gaat die nu de stad komen vernielen.
Recent was mij opgevallen dat onder die alavieten of alawieten de grootste voorstanders te vinden zijn van de Turkse staat zoals Ataturk die opbouwde. En Ataturk kwam, niet toevallig dus, ook uit dat milieu.
Wat mij doet vermoeden dat een der reden voor het extremistische en agressieve gedrag versus Syrië van premier Recep Tayyin Erdogan daar moet gezocht worden. Weerwraak dus voor wat Ataturk ooit in zijn land deed. Het is een thesis die, denk ik, verder dient onderzicht te worden. Maar nogmaals bedankt.
Willy Van Damme