Mijn beste wensen voor nieuwe jaar!
Eén van mijn voornemens is meer in mogelijkheden/waarschijnlijkheden te redeneren waarbij de directe aanleidingen een grotere rol spelen dan allerlei nevenargumenten. Iets dat ik al lang doe in mijn beroep maar moeilijk uitbreidt naar andere zaken (kennis speelt een rol).
Als ik de recente gebeurtenis in Irak even ontdoe van alles wat er niet direct mee te maken heeft, waaronder mijn eigen vooroordelen die mij duwen in de richting van de US is het kwaad van alles, geef ik hier een andere waarschijnlijkheid meer kans.
De protesten in Irak waren in belangrijke mate gericht tegen de invloed van Iran, de militia die ze steunt en de zittende regering. M.i. is de US er door Iran en Rusland gewoon ingeluisd om het ongenoegen van de Iraakse bevolking te herkanaliseren.
De beelden van de bestorming van de ambassade overtuigen mij ook niet. De Iraakse bevolking in de brede zin van het woord, neemt hier niet aan deel.
De Iraakse bevolking haat de Amerikaan die zijn land verwoestte, maar acht de Iraakse regering terecht directer aansprakelijk voor de wantoestanden.
Geert
Antwoord:
De grootste fout die men bij het bekijken van toestanden zoals die in Irak is met vooringenomenheid naar die zaken te kijken. Een open geest houden en zelfs al denk je te weten wat er aan de hand is nog steeds blijven twijfelen of wat je denkt wel klopt.
Je moet ook het ganse plaatje zoveel als mogelijk kennen. En dat is niet simpel want veel gebeurt immers in het duister of zelfs het pikkedonker en dan het zoeken niet simpel.
Wat betreft Irak kun je gelijk hebben maar besef dat de Amerikaanse en Israëlische manipulaties zoals met de Koerden al decennia oud zijn. En wie weet dat Saddam Hoessein toen hij president werd werkte voor de CIA?
En wie weet dat Ayatollah Khomeini in Iran de door de Britten en de Amerikanen geregisseerde opstand van 1953 tegen premier Mohammad Mossadegh steunde? En het jaar na beiden aan de macht kwamen brak die erg vernietigende oorlog tegen beide landen plots los.
Willy Van Damme