Helemaal eens dat er recht op staken moet zijn. Een minimumdienstverlening is m.i. ook onmogelijk te realiseren. Wat is het minimum ? Eén trein per uur ? Twee ? En dan met iedereen dezelfde trein op, dat gaat de veiligheid ten goede komen ! Maar waar ik wél problemen mee heb is het blokkeren van werkwilligen. Gisteren ging het bvb in Brussel Noord al bij al redelijk goed, tot een 20tal heethoofden beslisten om een aantal sporen te blokkeren en het seinhuis te bezetten. Een quote uit de media : “Omdat de Europese actiedag minder opgevolgd wordt in Vlaanderen, en omdat we vernomen hebben dat er in Brussel-Noord deze ochtend nog altijd treinen aankwamen uit Gent en Tongeren, hebben we ons naar daar verplaatst om het treinverkeer te verhinderen”, aldus een lid van de socialistische spoorvakbond.” Wat dus gelijk stond aan géén treinverkeer meer op de hele Noord-Zuidas. Voor mij zit dit niet vervat in het stakingsrecht ! En m.i. dient er om dit te verhinderen geen bijkomende wetgeving gecreëerd te worden maar kan er dadelijk ingegrepen worden door de bevoegde veiligheidsdiensten.
Nicky Van Geert
Antwoord:
Dat soort acties is natuurlijk eigen aan wat men noemt ‘heethoofden’. Het is ook al meer dan 150 jaar een traditie hoor, niets nieuws. Maar je maakt hier natuurlijk een punt.
De essentie is altijd dat men sociale conflicten op een zo harmonieuze wijze oplost. En dan is het een kwestie van pragmatisme, geven en nemen en niet van provoceren. Wat bij een sociaal conflict niet altijd simpel is. Het woord conflict zegt het al.
Dat verhaal van die beperkte dienstverlening is ontstaan bij mensen die asociaal zijn en vooral geen ballen kennen van de spoorwegen. Mensen die het niet gepast vinden om naast het plebs op de trein te zitten. Het idee is gewoon onzin.
Wat we hier nodig hebben is kalmte en het hoofd koel houden. Heeft iemand wat ijsblokjes voor Karin Temmerman?
Willy Van Damme
↧
Reactie op ‘Wilde’ stakingen en de sp.a door Nick
↧