In antwoord op lucdevincke.
De SOUTH CHINA MORNING POST is altijd al een interessante bron geweest om op de hoogte te blijven van wat er in China gaande is. Het is een Hong-Kong krant en durft daarom al eens kritisch te zijn tegenover de regering in Peking, zonder in ideologische negativiteit te vervallen. Dit geldt zeker voor de lokale Chinese journalisten van de krant. Het kan ook moeilijk anders, gezien de stad deel uitmaakt van China en de grote buur wel degelijk over de schouder meekijkt. Buitenlandse bijdragen (veelal Brits/Angelsaksisch) durven al eens kritischer te zijn en worden veelal gepubliceerd met het traditionele excuus “dat dergelijke bijdrages niet noodzakelijk de mening van de redactie weergeven”. Het wapperen met de “journalIstieke vrijheid” dus om de lieve vrede te bewaren.
Belangrijk voor elkeen die de wereldpers elke dag afsnuffelt in een poging om objectieve info te verzamelen; er is geen paywall.
Luc De Vincke
Antwoord:
De krant is tegenwoordig eigendom van Jack Ma en zijn Ali Baba groep, de tegenhanger van Amazon van Jef Bezos. Beiden hebben ook een krant met Bezos die eigenaar is van The Washington Post.
In een opiniestuk in De Standaard werd het blad verweten de slippendrager te zijn van de Chinese regering. Dit naar aanleiding van de uiterst gewelddadige rellen in Hongkong. Het tegendeel is echter waar.
Ik heb vorig jaar de South China Morning Post (SCMP) en hun berichtgeving in detail gevolgd en die was in vergelijking met anderen daar vrij neutraal met een licht negatieve trend betreffende China. Wat toch merkwaardig is daar men in Beijing Jack Ma zo het zwijgen kan opleggen.
Het gebeurt echter niet en toont een ander beeld dan wat in De Standaard, The New York Times en NRC over China verschijnt. Typisch is dat de 83-jarige longarts Zhong Nanshan mee aan de top in Beijing het beleid betreffende de coronacrisis voor China stuurt.
In 2002 lag die in open oorlog over de sarsepidemie met de regering. Waarbij die regering de zaak minimaliseerde en hij, de ontdekker van het virus, er frontaal tegenin ging. Geen goelag, concentratiekamp of een verdwijning voor de man maar promotie. Je zult het echter in die kranten niet lezen hoor.
Maar ja onze pers moet van China een grote gruwel maken en dus krijgen we dat soort nepverhalen op ons bord geserveerd. Wat betreft de SCMP moet er wel bij gezegd worden dat ze de rol van de VS in die opstand praktisch negeerden. Een journalistiek heel grote fout.
Opiniestukken verschijnen in zowat alle bladen en kranten met als waarschuwing dat dit stuk daarom niet de mening van de krant of blad vertolkt. Het is vrij klassiek hoor en ook logisch.
Willy Van Damme