Quantcast
Channel: Reacties voor Willy Van Damme's Weblog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5855

Reactie op Australië–Beijing: De reus slaat hard terug door janu

$
0
0

Australia is zelf een Europees bezetting, Daarbij hebben V.S. en Frankrijk nog steeds ieder 10 annexaties/Anschluss.
Frankrijk bezet nog steeds Nieuw-Caledonië, Réunion, Mayotte, Tahiti, Marquesas eilanden, Guadeloupe, Guyana, Martinique, Marie-Galante, Guyana, Saint-Pierre-et-Miquelon, Archipel des Kergueles, La terre -Adélie, Wallis et Futuna…

Frankrijk heeft ongeveer 20.000 militairen buiten Frankrijk, in ongeveer 10 landen en ook op de verschillende kolonies/Anschluss.

De V.S. bezetten nog steeds  Bahia de Guantanamo, Hawaï, Alaska,Diego Garcia, Guam, Puerto Rico, Marshall Islands, Mariana Islands, Maagdeneilanden en een deel van Samoa eilanden…en hebben ongeveer 1000 militaire basis in ongeveer 150 landen..
Janu

Antwoord:

Je noemt bij het lijstje ook Alaska en dat is fout. Alaska was bewoond door enkele etnische groepen zoals de Aleuten en de Koniag maar die vormden voor zover geweten geen echt georganiseerde maatschappij.

Vanaf de achttiende eeuw kwamen daar regelmatig Russische pelsjagers op bezoek die aangetrokken werden door de grote kwaliteit van de pelsen daar van o.m. otters. Geleidelijk aan werd dat een handelsnederzetting die zich met geweld meester maakte van de regio.

Ook andere kapers daagden op zoals de Spanjaarden en vooral de Britten. Om te verhinderden dat de Britten het konden veroveren werd het in 1872 door de Tsaar voor een luttele 7,2 miljoen US $ verkocht aan de VS. Had men maar geweten dat er goud was. De VS is dus de rechtmatige eigenaar van Alaska.

Wat Hawaii betreft is het verhaal totaal anders. Met steun van de Britten werd die eilandengroep in 1795 een eengemaakt koninkrijk onder koning Kamehameka. Dit nadat James Cook als eerste Brit in 1778 het eiland had bezocht.

Al snel kwamen daar ook Amerikaanse protestantse zendelingen op af en nadien handelaars verlekkerd op de landbouwmogelijkheden voor vooral suiker. Deze maakten zich geleidelijk aan meester van de eilandengroep en zetten in 1893 koningin Liliuokalani af om het dan te laten aansluiten bij de VS.

De eerste president van die republiek was Sanford Dole, zoon van een predikant. In 1899 verscheen in Hawaii ene James Dole die later het gelijknamige naar de familie genoemde voedselimperium stichtte.

Verder zijn de Maagdeneilanden deels Britse, deels Amerikaans. Of al die Franse eilandjes bijvoorbeeld van veel nut zijn dient men te betwijfelen. Op Kerguelen en de Markiezenarchipel want amper iemand. Voor Tahiti is er wel gevochten met de lokale heerser die uitgebreide Britse steun had.

Wily Van Damme


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5855