MoonofA rapporteert over het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP) , een Chinees plan dat vandaag zou getekend worden. Daarin zit het ASEAN blok en hun belangrijke trading partners uit het Amerikaanse blok: Zuid Korea, Japan, Australië. Indie niet.
Ik vraag me af hoe ze die laatsten zo ver gekregen hebben en hoe laag de drempel voor hun gemaakt is maar bovenstaande represaille tegen Australië kan er wel mee te maken hebben.
Tuyzentfloot
Antwoord:
Ik heb eens een kleine zoektocht gedaan naar in hoeverre de media over de RCEP hebben bericht. Amper of niet. The Guardian en The New York Times niet behoudens voor die laatste de brief van die diplomaten naar waar je verwijst en die naar mijn smaak een correcte analyse bevatte.
In de NRC, De Morgen en De Standaard feitelijk niets. Bij De Standaard kwam wel tweemaal de term RCEP terloops voor. Alleen The Washington Post ging er af en toe nader op in.
Bovendien zagen alle kranten het fout als zijnde een initiatief van China terwijl het idee er een van de ASEAN, de landen van Zuidoost-Azië, was met o.m. Singapore, Thailand en Vietnam die zich zo wilden positioneren als halfweg de VS en China en de Trans Pacific Partnership van de VS als te anti-Chinees.
Maar dat krijg je natuurlijk als ze zich in de praktijk alleen vanuit Londen en Washington laten informeren. Ik ken wel de details van dit akkoord niet maar het is gezien de leden van deze nieuwe groep van cruciaal belang. Wel afwachten wat het in de praktijk gaat betekenen.
Dat Indië op het laatste ogenblik afhaakte is dom want de toekomst voor Indië ligt in haar omgeving en niet in Europa of de VS. Uiteraard is dat land op dit ogenblik economisch zwak maar het verdrag gaat niet dit of komend jaar maar pas na een flink aantal jaren. En dan is Indië sterker dan nu.
En uiteraard is China in deze economische alliantie de sterkste partij maar niet zomaar de baas die alles gaat of wil dikteren. Zou het dat toch willen doen dan is het oerdom. En het laatste dat je van de huidige Chinese elite kunt zeggen is dat ze dom is. Zie maar hoe ze corona aanpakte.
Kijk de wereld is op zoek naar en nieuw geostrategisch evenwicht tussen de landen, een nieuwe wereldorde. En hoe men het ook anders zou willen hierin zal China een sleutelrol spelen. Je zou kunnen zeggen: De eerste onder de gelijken.
Men moet dan ook stoppen met onnozel doen en indianenverhalen vertellen over miljoenen Oeigoeren die in concentratiekampen dwangarbeid moet verrichten of gefolterd worden en nog meer. Of in Hongkong een bende krapuul steunen die mensen omdat ze Mandarijn spreken het hospitaal inkloppen.
Zoals de VS vanaf het einde van de negentiende eeuw uitgroeiden tot de grootste economische macht en, naast inderdaad vele oorlogen met de gebruikelijke slachtpartijen, ook op vele vlakken voor vooruitgang zorgden. De brief van die Amerikaanse diplomaten legde de vinger op de wonde.
Het stuk van Moon of Alabama kan gevonden worden op https://www.moonofalabama.org/2020/11/the-huge-new-trade-deal-western-media-do-not-like-to-talk-about.html.
Bij het lezen van de vele reacties las ik ook dat in dit nieuwe verdrag er geen clausule zit waarbij multinationals regeringen wegens handelsgeschillen voor de rechter kunnen slepen. Paul Magnette van de PS met zijn kritiek op het handelsakkoord van de EU met Canada heeft dus volgelingen. Goed zo.
Willy Van Damme