Dag Willy,
de commentator Pepe Escobar heeft een nogal ingewikkelde analyse geschreven over Mali: http://www.atimes.com/atimes/Global_Economy/OA19Dj02.html
Zou je hem eens willen lezen en er een reactie op geven, als je wil?
Met vriendelijke groet, Jan Verheul.
Antwoord:
Een leuke en goed geschreven interessante tekst. Het verhaal over de Algerijnse veiligheidsdiensten en sommige van die rebellenbewegingen is al eerder elders beschreven. Het probleem hiermee is dat er buiten wat losse beweringen geen enkel bewijs voor is.
Het zou natuurlijk goed kunnen en men kan bijna zeker zijn dat bepaalde veiligheidsdiensten hierin infiltreerden. Het is hun taak om zo erger te voorkomen. Behalve natuurlijk als ze zoals herhaaldelijk al gebeurde met bvb de CIA die gebruiken om zelf aanslagen uit te lokken.
Persoonlijk heb ik het wat moeilijk met dat verhaal over Algerije en die bewegingen.
Algerije is al sinds de onafhankelijkheidstrijd een hevig tegenstander van de politieke islam en zeker van die salafisten. En hun optreden nu en in het verleden toont dat ze geen seconde twijfelen om keihard tegen hen op te treden.
Interessant is de tekst voor mij wanneer hij meer dan tien jaar geleden al zag hoe salafistische predikanten, o.m. uit Pakistan – en Pakistan en Saoedi Arabië zijn bondgenoten – zich in de moskeeën nestelden. En dan spreken we dus over Saoedi Arabië.
Een naam die merkwaardig genoeg niet voorkomt in zijn lange tekst. Een mijns inziens toch wel zware fout. Het is de familie al Saoed die via Mekka en die predikanten overal de islam is beginnen over te nemen. Dit is al decennia aan de gang en de gevolgen worden nu wereldwijd zichtbaar, van San Francisco over Antwerpen tot Damascus en Djakarta.
En dat de verovering van Libië door de Navo, Saoedi Arabië en Qatar hier de katalyst was is duidelijk. Het is pas na de oorlog tegen Libië en de moord op Kadhaffi dat dit toch gebeurde. Dus die link is zeer essentieel in het verhaal.
Verder blijf ik bij de indruk dat de VS hier de Franse invloed wou uitschakelen en niet zozeer de Chinese. Het aarzelen – toch merkwaardig voor de VS – om Frankrijk ter hulp te snellen kan alleen maar opvallen. Het lijkt mij ook tot heden de meest logische verklaring voor wat ik zie en lees. Maar dat is dus een indruk en geen thesis van mij.
Willy Van Damme