1 citaat: ‘Official Chinese sources, released after Mao’s death, suggest that 16.5 million people died in the Great Leap Forward.’
En zo kan ik er nog wel 10 aanhalen uit dit veel te lange artikel. Welke officiele bronnen, Ben? Ik lees alleen maar een hoop bla bla, dat veelal, zo lees ik in het artikel, uit Amerikaanse en/of CIA bron komt. Weer geen enkel bewijs. Wat is voldoende bekend? die verhalen of de echte geschiedenis?
Baas boven baas. 70 miljoen doden door Mao, En het contact adres is in New York. Socialisme uit de CIA koker. Moet je hier zelf niet een beetje om lachen Ben?
Gerrit
Antwoord:
Wat Ben Braam opstuurde is maar een van de vele verslagen, reportages, boeken, studies enzovoort over die periode. En ze verschenen in tientallen landen en in vele talen. Ook in China.
Dat bepaalde westerse regeringen (waaronder de CIA) studies hierover bestelden en financierden is logisch. Vooreerst willen ook zij meer duidelijkheid. Dat is toch logisch.
Maar stellen dat omdat CIA enkele studies hierover financierde alles een grote leugen is echt niet serieus te noemen.
Vorige maand zag ik hier nog een documentaire met veel interviews met Chinese boeren over die periode. Het was het toppunt van Maoïstische dwaasheid en brutaliteit.
Als je al die Chinezen bezig zag om in huisgemaakte ovens staal te maken dan kon je lachen. Maar de humane catastrofe daarachter en het hiermee gepaard gaande menselijke lijden was verschrikkelijk.
Het door Ben Braam opgestuurde stuk poogde er een cijfer op te plakken. Maar dat lijkt mij onmogelijk.
Die hongersnood ontkennen is het van hetzelfde niveau als het ontkennen van de zonneschijn.
Maar ik herinner mij ook dat soort discussies rond de Rode Khmer. Zelfs Noam Chomsky noemde het eerst Amerikaanse propaganda. Tot hij toegaf fout geweest te zijn.
Verder is China Quaterly gewoon een academisch tijdschrift over China en de Chinezen met een grote erg gevarieerde lijst van medewerkers ook vanuit China zelf. Het is een boeiend blad maar uiteraard geen bijbel. Het geeft alleen meer uitleg in detail over het heden en verleden van het land.
En als ik moet kiezen tussen de info van die Maoïstische internationale en China Quaterly dan is mijn keuze snel gemaakt.
Het een is grotendeels rommel, het andere heeft informatie. Zelfs al moet je ook hier oppassen. Maar dat is zo voor alle bronnen.
Willy Van Damme