En wat die onlusten in Iran van enkele jaren geleden betreft, dat was ook op touw gezet door de Westerse geheime diensten, the usual suspects, met als doel in Iran een Westerse zetbaas aan de macht te brengen en op die manier Iran onder Westerse voogdij te krijgen. En natuurlijk speelden onze media, en de door ons gefinancierde VRT daarin hun gebruikelijke propagandarol.
Edith Legrand
Antwoord:
Dat klopt en in die rellen speelde volgens de mij bekende gegevens ex-president Ayatollah Ali Akbar Rafsanjani een sleutelrol. Die wou na zijn vernederende nederlaag in 2005 tegen Mahmoud Ahmadinejad toch terug president worden maar besefte dat hij gezien zijn gebrek aan populariteit bij de man in de straat geen kans had tegen de linkse populist Ahmadinejad.
Daarom dat hij dan Mir-Hossein Mousavi naar voor schoof als zijn presidentskandidaat met hem dan in de rol van poppenspeler. In voorbereiding van die verkiezingen is Rafsanjani dan naar de VS gegaan voor hulp bij de organisatie van die kiescampagne, de ‘Groene Revolutie’. In de VS is dat de grote specialisatie.
Tijdens de verkiezingsdebatten op TV heeft Ahmadinejad aan Mousavi regelmatig die link met Rafsanjani aangewreven. Een logische politieke zet. En de waarheid. Het plan van Rafsanjani faalde maar was erg gênant voor de elite van clerus, politici en zakenlui die in Iran de lakens uitdelen.
Uiteindelijk was Rafsanjani toen de nummer twee van het bestel in het land. Zo was hij voorzitter van die raad die de opperste leider Ali Hoseyni Khamenei moet controleren, eventueel afzetten en een nieuwe benoemen. Rafsanjani speelde eerder ook een sleutelrol bij de benoeming van Khamenei tot Opperste Leider. Ze waren dus nauwe vrienden.
Voldoende reden om dit onder het Perzische tapijt te vegen. Elites houden hun affaires en schandalen nu eenmaal liever geheim, overal.
Rafsanjani verloor zijn toppositie en een van zijn te luid schreeuwende dochters werd eventjes opgepakt. Een waarschuwing.
Maar hij is en blijft de vermoedelijk rijkste man van het land met belangen in o.m. de vliegtuigsector en de erg belangrijke pistachenotenhandel. Iets waarmee de familie de basis legde voor haar grote rijkdom.
Over hem zeggen Iraanse critici dat hij ook de grootste – en uiteraard illegale – invoerder is van alcoholische dranken. Het is die uitgestalde rijkdom die hem bij velen ook gehaat maakt.
Hij is nu 79 jaar oud en meer éminence grise met nog wel veel invloed.
Willy Van Damme