Quantcast
Channel: Reacties voor Willy Van Damme's Weblog
Viewing all articles
Browse latest Browse all 5855

Reactie op BNP Paribas–De lessen uit de monsterboete door Brett Sinclair

$
0
0

Een kleine rechtzetting: D bezat na 1945 geen goud meer. De huidige voorraad is de vrucht van zijn uitvoeroverschotten in de volgende jaren (het ‘Wirtschaftwunder’). De evolutie vindt men op de webstek van de Bundesbank: https://www.bundesbank.de/Redaktion/DE/Downloads/Bundesbank/Wissenswert/gold_entwicklung.pdf?__blob=publicationFile (in miljoenen ons) en http://www.bundesbank.de/Redaktion/DE/Themen/2013/2013_01_18_entwicklung_der_goldbestaende.html
Wat de keuze van de bewarende banken betreft volgde D hiermee de lijn van de andere Westeuropese landen.
Wat ik mij nu toch afvraag: zullen deze perikelen geen invloed hebben op de EU en de euro ? Draghi, de man van Goldman Sachs, is wellicht VS-gezind. Zal D nog langer het Vlaanderen (melkkoe) van de EU willen zijn ? Ik zie de toekomst van de euro toch zwart in.
Brett Sinclair
Antwoord
Bedankt voor die correctie. Maar waar is dat goud dat Duitsland nog tijdens WO II toch bezat heen? Iemand moet dat toch gestolen hebben? Er is blijkbaar wel een Amerikaans rapport van kort na de tweede wereldoorlog gemaakt door een Emerson Bigelow van het Amerikaans ministerie van Financiën die naar Zwitserland en het Vaticaan verwijst. Het werd pas in 1996 openbaar gemaakt.

Verder was het mij bekend dat ook andere landen – waaronder België – hun geld in bewaring gaven aan de VS, en deels aan de Britten. Het argument was steeds hetzelfde: De Russen moesten eens komen.
Gemakkelijk argument natuurlijk en de vraag is dus of die landen als België ooit nog hun goud gaan terugzien. Ik heb na de verhalen over Duitsland grote vragen. En ik vermoed dat er bij de bankiers ook elders grote twijfels zijn.

Verder heeft Duitsland er alle belang bij om de EU te behouden en sterk te maken. Waarom zou ze er problemen over maken. Zij zijn immers de primus inter pares die de grote lijnen uit stippen. De EU maakt hen dus sterker in de internationale handel. De anderen weten dat en zullen Duitsland om die reden nog meer plezieren. Kijk maar naar China.

Bovendien voert de EU nu, mede onder Amerikaanse druk, een politiek van de dure euro die vooral de sterkere Duitse bedrijven goed uitkomt, minder die van de zwak presterende Europese deelstaten. Ook hier wint Duitsland. De EU is dan ook de beste investering die Duitsland kan maken.

Daarbij moet men beseffen dat die andere lidstaten zonder dat Sterke Duitsland op wereldschaal nog minder te zeggen hebben. Wat in ‘s hemelnaam betekent Italië in de wereld, of zelfs Groot-Brittannië of in ‘s hemelsnaam Nederland? Ook hier is men tevreden, zelfs al is er ongenoegen over die Duits overmacht en bijvoorbeeld de dure euro.
Willy Van Damme


Viewing all articles
Browse latest Browse all 5855