Inderdaad, het is aan de retoriek van mensen VANDAAG te zien welk psychologisch profiel ze hebben, dat van een collaborateur of van een verzetstrijder. Het is het NU wat telt, niet wat opa of oma gedaan hebben. Mijn grootvader en zijn oudste broer waren in het verzet, maar infeite hebben ze dat beiden met hun leven moeten bekopen. De ouders van mijn moeder werden gedwongen om soldaten een onderdak en eten te geven en deden dat. In de ogen van sommigen maakte hen dat ook ‘collaborateurs’, maar ze hadden niet te kiezen. Ik maak mij veel meer zorgen om al diegenen, die nu collaboreren met de VS-bezetter, want dat is relevant voor de toekomstige oorlogen, bloedvergieten en destructie (Guy Verhofstadt, Herman Van Rompuy, onze media, etc …). Het verleden is voorbij, het is de toekomst die telt. Ik doe er zelfs niet aan mee als ze de NVA zwart proberen te maken omwille van het verleden. Het is het NU dat telt.
En neem nu Eddy Merckx, onze geliefde wielrenner en nationale trots. Hij is ook familie van Gaston Merckx, de man om wie zowat alle mannen van een dorp werden gefusilleerd. Maar Eddy is vandaag tegen racisme. Laurette heeft goed gereageerd op dat moddergooien.
Edith Legrand
Antwoord:
De VRT nieuwsredactie bewees hier nogmaals haar gebrek aan kwaliteiten. Dit verhaal over Maurice Onkelinx verscheen in december vorig jaar in Ubu Pan en nu 5 maanden later komt men daar in Terzake mee boven water. Merkwaardig.
Bovendien was het verhaal zoals men het hier bracht gewoon een kopie van wat Ubu Pan had geschreven aangedikt, gelukkig, met wat een degelijk historicus als Bruno De Wever wist te zeggen. Maar hij kende het dossier natuurlijk niet en dat was een probleem in dit gesprek.
Een serieuze redactie had gewoon gezegd dit uit te diepen en het verhaal te brengen van de lokale politiek in Jeuk en de relatie met de golf van wraak en geweld die toen in die periode in Limburg heerste. Dat had een mooie documentaire geweest.
Men had daarbij ook het verhaal van de verhuis van Gaston Onkelinx, zoon van Maurice en vader van Laurette, naar Luik kennen brengen, zijn integratie ginds en hoe een politieke dynastie ontstond. Dat was nieuwswaardig geweest. Dit zoals men het nu bracht was gewoon moddergooien. Een redactie onwaardig.
Willy Van Damme