Eigenlijk zou een reactie van Henk Koelewijn ter zake van de Armeniërs en de Arameeërs mij niet hebben verbaasd, maar mogelijk komt die nog. Over een ander punt wil ik nog wel iets opmerken, nl. daar waar u, Willy van Damme, zich afvraagt of m.b.t. het (politiek-) zionistisch project de ontwikkeling daarvan niet rond 1890 gesitueerd moet worden, waarbij u de naam van Theodor Herzl noemt. Nmbm heb ik met de vermelding ‘sinds 1860’ de plank niet mis geslagen. Ik citeer even uit eigen werk*: ‘In 1862 verscheen Rom und Jeruzalem. Die letzte Nationalitätsfrage, een op de Italiaanse eenwording geïnspireerd zionistisch werk van de hand van Moses Hess, waarin socialistische ideologieën die tussen 1850 en 1900 opgang maakten, geprojecteerd werden op een in Palestina in te richten nieuwe joodse samenleving. ‘
Wie zich nader verdiept in mijn boek*, zal zien dat ik over Theodor Herzl heb geschreven dat deze van de ontwikkelingen in de oost-Europese joodse samenleving geen flauw idee had. Pas tijdens of ná het – door hem, Herzl, in 1897 te Bazel georganiseerde – eerste Zionistische Congres drong het tot hem door dat de oost-Europese congresgangers veel verder dan hijzelf gevorderd waren met het uitwerken van ideeën over een Joodse Staat.
Hoe interessant of intrigerend deze materie ook moge zijn, ik mag ongevraagd niet op indringende wijze misbruik maken van de ruimte die mijn gastheer hier ter beschikking stelt. Interesse in mijn boek? Voor €10.– bent u de man, exlusief verzendkosten. In de reguliere boekwinkel(s) treft u het niet meer aan. Misschien als Ramsj-product…
*Een bijzondere relatie. Het conflict Israël-Palestina nader bekeken — 1897-1993.
Met een voorwoord van polemoloog drs. Leon Wecke †.
2005 Uitgeverij Aspekt b.v. Soesterberg. ISBN 90-5911-222-9
Egbert Talens
Antwoord:
De naam van Moses Hess was mij totaal onbekend. Boeiend verhaal. We leren hier weeral flink bij, waarvoor dank. De man lijkt mij een nogal verward figuur geweest te zijn.
Ja, Herzl was geen Oost-Europeaan en stond daar dus logischerwijze ver vanaf. Tot ze met hun gezamenlijk project begonnen: Verjaag eens wat Palestijnen.
Je mag het boek mij altijd bezorgen: Rootjensweg 3, Dendermonde. niet vergeten je rekeningnummer bij te sluiten. Ben benieuwd.
Willy Van Damme