Om de huidige verhouding VS – S.A. te begrijpen kijkt men beter naar de olieprijs. Die prijs staat catastrofaal laag wegens de weigering van S.A. de productie te verminderen EN wegens de nieuwe Amerikaanse productie die praktisch het volledige Amerikaanse verbruik dekt.
De huidige lage olieprijzen zijn echter ook zeer pijnlijk voor de Amerikaanse “oil-shale” producenten die op het absolute prijsminimum zitten.
Vergeet niet dat de ganse Arabische Lente gestart werd om de olieprijs op 100 $/Barrel te houden, wat hen ook gelukt is, daardoor hebben de Amerikanen hun oil-shale produktie kunnen financieren en hebben ze nu praktisch geen import meer nodig.
Dus om die super-lage prijzen van vandaag te counteren hoeven ze alleen S.A. te bombarderen na een excuus te hebben wereldkundig gemaakt, zoals 9/11 is de schuld van de Saudi’s, en klaar is kees, olie aan 200 $/Barrel.
De bonus daarbij is dan de totale nieuwe vriendschap tussen de VS en Rusland die beiden fantastisch zouden profiteren.
All is forgiven brother…
Als Hillary presidente wordt is het prijs, ze werkt voor de olie-lobby.
Mercury Traveller
Antwoord:
Toen Allan Greenspan, de vroegere baas van de Federal Reserve, de Amerikaanse nationale bank, zijn memoires schreef had hij het ook over de verovering van Irak in 2003 door de VS. Hij gaf voor die invasie twee reden: Israël en olie.
En het zijn die twee elementen die het Amerikaanse beleid hier in deze regio bepalen. Aviel Verbruggen, een econoom en specialist in energie, stelde ooit in een column in De Standaard dat die gebeurtenissen als die in Libië en Iran (het embargo) alles te maken hadden met de nood van het hoog houden van de olieprijs. Je hebt dus 100% gelijk.
Of men SA effectief gaat aanvallen weet ik niet. Maar de komende onthullingen rond die aanvallen van 11 september 2001 gaan de VS een gedroomd excuus geven.
Wel heeft de Amerikaanse schalieproductie geen prijs van 100 dollar meer nodig want ze is blijkbaar nu al bij een prijs van 50 tot 60 dollar rendabel. Na de nodige lectuur over het bezoek van Obama te hebben doorgenomen is het mij duidelijk dat dit bezoek voor de wederzijdse relaties slecht was.
Obama is nu in London en riep er op tot het behouden van het staakt-het-vuren in Syrië en de nood om te praten met ‘mensen die hij niet graag ziet’, Assad dus. Vanuit bepaalde Amerikaanse kringen wil men vooral via de Wall Street Journal toch nog de forcing voeren via een zogenaamd plan B met de levering van luchtdoelraketten.
Maar dat stierf de voorbije dagen na het bezoek aan Riaad nog maar eens een stille dood.
Willy Van Damme