Willy,
in augustus was ik op vakantie in Engeland en besloot om eens te kijken of ik de winkel van de baas van het SOHR kon vinden. (Het SOHR is in Coventry, niet in Gloucester).
Ik heb hem niet gevonden.
Nu was mij wel bekend dat de man zei dat hij bedreigd werd, en dus is hij mogelijk ondergedoken.
Maar hij moet, wereldwijd gezien, de bekendste inwoner van Coventry zijn.
In Moskou, Washington en Peking wordt over hem gesproken en geschreven.
Ik besloot dus rond te vragen. Wie kende hem? Wie had hem gezien of gesproken? Waar had hij ooit zijn winkel?
Het bleek dat niemand hem kende. Zelfs niet in de moskeeën die ik bezocht. Maar ook niet op de redactie van ‘The Coventry Telegraph’, de lokale krant.
En ook niet bij Coventry Plus, het lokale radiostation.
Coventry’s ‘beroemdste zoon’ was in Coventry zo goed als onbekend.
Hier kun je veel speculaties over bedenken.
Dat er iets niet helemaal klopt, is volgens mij wel duidelijk.
Jan Verheul
Antwoord:
Bedankt voor je verduidelijking, het is inderdaad Coventry en niet Leicester. Excuses dus. Volgens de Nederlandstalige en Engelstalige Wikipedia zou hij feitelijk Osama Soeleiman (Suleiman) heten en er daarnaast nog een kledingwinkel uitbaten. Het ganse verhaal rond de man is zo ongeloofwaardig als maar kan zijn.
Osama Soeleiman zou in 2000 uit schrik voor een vierde veroordeling Syrië ontvlucht zijn. Waarom is mij echter nog onduidelijk. Volgens de Franstalige Wikipedia zou hij een politiek activist geweest zijn komende uit de zogenaamde seculiere linkerzijde en om die reden gerechtelijke problemen hebben gehad.
Hij behoort volgens de meeste bronnen tot de Moslimbroederschap. Wat dan weer door Franse journalisten van o.m. staatspersbureau AFP en Le Monde, supporters van die jihadistische opstand, wordt betwist. Maar andere bronnen waaronder de vroegere baas van de Franse buitenlandse geheime dienst DGSE Alain Chouet bevestigen die link met de Moslimbroeders. Chouet wordt ook beschreven als een expert van het Midden-Oosten. Wat gezien zijn vroegere positie geloofwaardig is.
Nog volgens die Franstalige Wikipedia kreeg dit ‘Observatorium’ ook geld van de Amerikaanse National Endownment for Democracy, de oude afsplitsing van de CIA en specialist in de destabilisatie van landen en het plegen van staatsgrepen.
Volgens diezelfde Chouet is er ook financiering vanuit Qatar en Saoedi Arabië. Verder zou Soeleiman ook samenwerken met Amnesty International. Maar die hun bronnen voor wat betreft Syrië kennen we al sinds het voorval met de Zwitserse salafistische ngo Karama.
Officieel is het een eenmansoperatie die hij bestuurt naast dan zijn kledingwinkel. Hij zou volgens eigen zeggen daarbij, naast de 200 of zo informanten, de medewerking hebben van een viertal lokale medewerkers in Syrië zelf en vermoedelijk een vertaler. Wie die mensen in Syrië zijn is onduidelijk. Maar hoe iemand dat allemaal doet is natuurlijk een goeie vraag. Met als extra vraag: Wie betaalt al die rekeningen? Allah?
Hij is volgens Wikipedia sinds 2000 niet meer in Syrië geweest en beweert er een tweehonderdtal informanten te hebben. Kan zijn, maar daarmee bestrijk je geen groot land als Syrië om al die informatie te verzamelen, te controleren en dan nog eens neer te schrijven. Ik doe het hier ook alleen en het is gewoon onbegonnen werk om wat hij presteert alleen te doen. Het kan fysiek niet. Hij liegt dus en het kan niet anders.
Mijn vermoeden, en ik zal er wel boef op zijn, is dat het feitelijk een operatie is van de Britse buitenlandse geheime dienst MI6 – die steunen ook grootschalig Ahrar al Sham – die via haar agenten ter plaatste informatie verzamelt en dan gebruik makend van dit typetje al die info weet te verspreiden. En dat verklaart vermoedelijk zijn populariteit bij de Angelsaksische media.
Je begint in Coventry niet zomaar met dit soort activiteiten zonder stevige Britse regeringssteun.
Eigenaardig is ook het barslechte Engels welke hij schrijft en dat bijwijlen zelfs niet eens leesbaar is. Een verhaal van een 15 lijnen bijvoorbeeld zonder maar een punt. Als je dit doet en al zestien jaar in het Verenigd Koninkrijk woont dan ken je toch wat beter Engels dan dat. Mijn vermoeden is dat MI6 het bewust zo slecht maakt om het echt te doen lijken.
Een Syriër die amper Engels kent dus. Dat klinkt toch goed, niet?
Volgens de Franstalige Wikipedia krijgt zijn Observatorium financiële steun vanuit de EU en een niet nader genoemd Europees land, vermoedelijk het Verenigd Koninkrijk. Osama Soeleiman is trouwens ooit officieel ontvangen geweest door de vroegere Britser minister van Buitenlandse Zaken William Hague.
Bij bladen en persbureaus als Reuters, The Guardian, CNN, The New York Times en de Washington Post is hij de meest geciteerde bron over het land. Weinig persartikels over Syrië verschijnen zonder dat men hem aan het woord laat. Opvallend en deontologisch helemaal door de bocht is daarbij dat men hem zelden of nooit politiek plaatst als informatiebron.
Wie naar die website kijkt ziet nochtans reeds bij de eerste pagina de vlag van het zogenaamde Vrije Syrische Leger, een uitvinding van de VS en haar vazalstaten. Bij het citeren van een bron, zeker als het gaat over zwaarwichtige informatie, is men als journalist deontologisch verplicht om die te plaatsen.
Zo immers weet de lezer wie de persoon of organisatie juist is en kan die deze verklaring op haar waarheidsgehalte schatten. Als men bijvoorbeeld een politicus over Geert Wilders aan het woord laat dan is het een verplichting om te zeggen tot welke partij die behoort. Zo kan de lezer die verklaring min of meer correct plaatsen.
Typerend is natuurlijk het gebruik van het woord ‘mensenrechten’ in de naam. Het klinkt mooi en geeft vertrouwen aan de niets vermoedende buitenstanders. Het is als de tapijtverkoper die aan je deur je komt vertellen dat het door hem aangeboden tapijt in het Iraanse Isfahan is gemaakt en niet, zoals de realiteit is, uit een goor fabriekje in Bangladesh komt.
De man/zijn organisatie steunt die jihadisten en hij heeft dan ook geen sikkepit met mensenrechten te maken. Integendeel, ze haten dit concept. En dat die man in Coventry ook onder moslims niet gekend is wekt daarom niet de minste verbazing. Bedankt voor je speurwerk.
Willy Van Damme