De nv Publipart, een dochtermaatschappij van de intercommunale Publilec waar de stad Gent een aandeel van 12 procent in heeft, keerde het afgelopen boekjaar 359.973 euro vaste vergoedingen uit aan 17 bestuurders. Omgerekend is dat zo”n 21.174 euro per bestuurslid, zo meldden Apache en Het Laatste Nieuws.
Vertel mij eens Willy, want er al een reden voor bestaan, waarom er schepenen in zo’n constructie moeten zetelen. Goedkoper ware toch een goeie ambtenaar daar zijn werk te laten doen. Tot welke uitgeversgroep behoort Apache?
Hallometsteven
Antwoord:
Het is altijd al een traditie geweest om het bestuur van die intercommunales te laten gebeuren door politici. Deze intercommunales zijn een verlengstuk van de gemeenten en dus lijkt mij dit logisch. En ambtenaren gaan dit denk ik zeker niet beter doen. Waarom zouden zij. Het gewone dagelijkse werk is nu al van die ambtenaren. Maar om goed over deze zaak te oordelen moet je de interne werking ervan kennen en dat ontbreekt hier bij de berichtgeving.
Het dagelijks beheer, de directieraad, zijn dan steevast ambtenaren. Het is als bij een bedrijf waar je een bestuursraad hebt en een directieraad. Waarom men koos voor die structuur met nog een NV is mij als leek en buitenstaander onbekend. Het is een vraag voor specialisten en kan te maken hebben met legale, fiscale, beheerstechnische en/of financiële reden.
Maar ook dat hoorde ik tot heden nergens uitleggen. Apache is autonoom en een initiatief dat komt van mensen die bij De Morgen de bons kregen of die het beleid van die krant kotsbeu waren. Ik heb het verhaal daar niet gelezen. Ik poogde mij via hun website ooit eens te abonneren maar het lukte niet.
Willy Van Damme