In de Trouw van 01-10-2017 hoor je nu ook een ander geluid. Weliswaar met alle rampenscenario’s maar zeker niet te negeren vind ik.
Econoom Marcel Jansen geeft hierop commentaar, wie die Marcel Jansen is dat weet ik niet, wel weet ik dat hij vaker voor de NOS, in het nieuws was, en een artikel van FD over het fantastische Flexwerken.
Waar ik ook slachtoffer van ben.
https://www.trouw.nl/democratie/de-separatisten-in-catalonie-kijken-door-een-roze-bril~a4cd2fa4/
Vreemd om hierboven te zien dat Marxisten dan in Barcelona 100 jaar Russische Revolutie vieren.
In de Spaanse Burgeroorlog was Catalonië sterk Anarchistisch, dat was ook de reden dat de Communisten de Anarchisten te lijf gingen.
En mijn opa het toen voor gezien hielt in Spanje.
Vreemd ?
Henk Koelewijn
Antwoord:
Wie ooit met verzetsstrijders uit de tweede wereldoorlog over die periode sprak constateerde dat men er amper of nooit over wou spreken. De reden is dat ze toen droomden van een betere wereld en niet wat ze na de oorlog kregen. De teleurstelling was groot. En dat is altijd zo. Men leeft in een roes en dan wordt men wakker.
Het is inderdaad zo dat er aan Spaanse republikeinse zijde een grote interne strijd was waarbij de anarchisten uiteindelijk de strijd verloren tegen onder meer de CGT en de door Stalin gesteunde communistische partij. Het was geen fraaie periode.
Het toonde wel dat behoudens de toenmalige Sovjetunie geen enkele regering achter de toch wel legale regering stond, ook Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk niet. Stalin zag dit en ook wat er in diezelfde periode in München 1938 gebeurde met Tsjecho-Slowakije. London en Parijs verkochten hun bondgenoot gewoon voor niets hopende vermoedelijk dat Hitler daarna de Sovjetunie zou binnenvallen. Waarbij trouwens Polen ook een stukje Tsjecho-Slowakije van Hitler kreeg. Waarop Stalin dan maar een alliantie sloot met Hitler. Poets wederom poets.
Hier zien wij twee koppige groepen politici die niet echt met elkaar willen praten en denken door koppig te blijven, en in het geval van Barcelona te provoceren, alsnog te kunnen winnen. Dat belooft niets goeds en levert alleen maar pijn en eventueel zelfs oorlog op. En wie profiteert daarvan? De weduwen?
Over de Spaanse burgeroorlog zijn bibliotheken geschreven. Twee Nederlandstalige aanraders: ‘Saluut aan Catalonië’ van George Orwell en ‘Revolutie en contrarevolutie in Spanje’ van Cajo Brendel, Wereldvenster, Baarn.
Willy Van Damme