Quantcast
Channel: Reacties voor Willy Van Damme's Weblog
Viewing all 5855 articles
Browse latest View live

Reactie op Minder gunstig of is het gunstig: De gevangenissite door Dirk Dharlie

$
0
0

Vaak hoor je protesten ten de procedures i.v.m. de gevangenis die dan door de “bende van het Oud Klooster” zouden gevoerd worden. Ook Jempie heeft het daar al over gehad.
Natuurlijk leven wij in een rechtstaat waar er procedures bestaan die de burgers mogen gebruiken om “hun rechten” (ook al zijn ze subjectief en dienen ze enkel het eigenbelang) te vrijwaren.

Je kan dan ook verwachten dat indien organisaties en overheden procedurefouten maken deze tegen hen gebruikt worden. Op deze manier is het zelfs niet meer noodzakelijk dat de grond van de zaak nog wordt besproken. Fouten waar het huidige besutuur dan meewarig over doet en de burger die zijn eigen rechten opeist als schuldige spelbederver opvoert. Uitspraken van Buyse in de perszijn niet mis te verstaan.

Wanneer gaan die mensen begrijpen dat zolang je in een rechtstaat woont, er rechten en procedures zijn, die je vrij mag gebruiken? Het is dan onbelangrijk of je voor of tegen bent je bent gebonden door de rechtspraak en de wetten decreten en andere rechtsgegevens in dit land. Wat ze beter in vraag zouden stellen is hun eigen functioneren. Ook de rattennest aan regelgeving die ze uiteindelijk zelf hebben ontwikkeld en waar ze zelf achterpoortjes in heben voorzien is een heikel punt . Zolang ze de poortjhes in eigen belang kunnen gebruiken is het ok maar wee als die burger dat tegen hen gebruikt.

Ik kijk al uit naar de volgende juridische stappen in dit dossier. En wie weet wat gaan we nog beleven als ze “den Ouden Briel” gaan aanpakken…
Dirk Dharlie
Antwoord:
We leven gelukkig in wat men noemt een rechtstaat en dus kunnen burgers zich via o.m. de rechtbanken verdedigen tegen wat zij machtsmisbruik van de overheid noemen. Dat willen ondermijnen is een politicus onwaardig.
Wel is het duidelijk dat die ‘rechtstaat’ zware gebreken vertoont eigen aan het feit dat dit allemaal mensenwerk is.
De analyse die ik hier maakte van deze studie van Grontmij roept serieuze vragen op. Waarom maakte men die studie zo? Waarom poogde men via die studie met alle mogelijke nepargumenten die gevangenis richting de Eksterstraat te duwen? Het zijn vragen die onbeantwoord zijn maar waar het vermoeden van politieke manipulaties groot is.
Hetzelfde voor het laatste arrest van de Raad van State. Ook hier stijgt een onwelriekende geur op met nogal wat vragen. Zeker gezien de hier op deze blog geciteerde uitlatingen van beide partijen over de achtergrond van dat laatste arrest rond de gevangenis.
Uiteindelijk is die scheiding der machten – eigen aan onze rechtstaat – soms flinterdun, dunner dan het rubber van een condoom. Wat niet wil zeggen dat er niet veel goede magistraten zijn die goed hun best doen. Soms tegen de stroom in.
Willy Van Damme


Reactie op Een knappe demagoog door Dirk Dharlie

$
0
0

Je moet je maar één vraag stellen VOKA! Voor wie zijn kar rijden die.
Dirk Dharlie
Antwoord:
Recent onderzoek van socioloog Marc Swyngedouw van de KUL toonde aan dat het kiezerspubliek van de N-VA niet zo rechts is als de standpunten die de partij inneemt. Veel kiezers blijken een veel socialer standpunt in te nemen. Geen verrassing natuurlijk.
Zoals in alle landen zijn de kiezers evenmatig verdeeld tussen een sociaal en een antisociaal beleid, tussen het steunen van het gemeenschappelijk belang en het eigenbelang. De N-VA gaat daar terdege rekening mee moeten houden.
Verder is het tijdens de voorbije periode ook duidelijk geworden dat er tussen VOKA en de N-VA stevige meningsverschillen bestaan. De openlijke ruzie tussen beide groepen rond de splitsing van het tewerkstellingsbeleid toonde dit zeer duidelijk. Wel blijven ze natuurlijk deels vrienden. Dat is duidelijk.
Verder lijkt het mij dat de N-VA zoals alle andere partijen soms de individuele belangen van bepaalde groepen en individuen steunt. Zo is er het merkwaardig schouwspel van een Jan Jambon die zich tegenover de diamantairs en de zionistische lobby de beste leerling van de klas wil tonen. Tot woede dan van een Frieda Brepoels die hier daardoor naakt stond.
En dan is er de duidelijk goede relatie met Peter Milieubox Blijweert en Bart De Wever. Om niet het betere bochtenwerk te vergeten rond de Antwerpse Lange Wapper. Toen ze in Vlaanderen in de oppositie zaten was de N-VA via Jan Peumans er als de kippen bij om de duistere combines rond die Lange Wapper bloot te leggen. De Open VLD met vooral Dirk Van Mechelen en de vroegere Antwerpse provinciegouverneur Camille Paulus waren hier toen de drijvende kracht.
Eens in de regering was het plots de N-VA die deze rol van drijvende kracht overnam van de Open –VLD. Waarom is dan een goede te stellen vraag.
Willy Van Damme

Reactie op Panorama in troebel water door Geert Van Damme ten persoonlijke titel

$
0
0

Definitief Plan-MER N41 afgekeurd. Zie link hieronder. http://www.lne.be/mer_databank_raadplegen.cgi?id=1823

Ambtenaren volgen de regels en laten zich niet onder druk zetten van de politici die moeten leren hun eigen wetten en regels te respecteren.
En ik vind het straf dat jij die ambtenaren zonder enig bewijs (je volgt je gevoel?) beschuldigt van ongegrond dwarsliggen.

Het private studiebureau Grontmij is danig onder druk gezet om er dingen in te zetten en werd in een dusdanig carcan geduwd dat ze niet meer onafhankelijk kon onderzoeken/optreden. Het eerste studiebureau dat onderzoek deed kwam met het voorstel voor het noordelijke alternatief. Prompt werd politiek beslist om dat onderbouwde alternatief niet te laten onderzoeken (ook het nul-alternatief mocht niet meer) en veranderde men van studiebureau.
Overigens was er geen nood aan een nieuw MER. Er is nl ooit al een zeer degelijk MER gemaakt die aantoonde dat een weg door Denderbelle niet kon. Dat was een MER opgemaakt door universitaire instellingen, die zich nooit hebben laten beïnvloeden door politieke druk. De toenmalige Minister Baldewijns heeft op basis van de MER (en tegen de druk van zijn partijcollega in) toen de N41 uit het Vlaams Ruimtelijk Structuurplan gehaald. Een primaire weg kon dus niet. En dan begon men creatief te spinnen om die weg toch te realiseren. Geen primaire weg meer, maar zogezegd een secundaire. Geen Noord Zuidverbinding maar een verzamelweg. Laat een kind uit het zesde studiejaar naar een kaart kijken met het geplande tracé en die zal erkennen dat hier een nieuwe verbinding wordt gelegd tussen E17 en E40. Kan niet volgens het Ruimtelijk StructuurPlan Vlaanderen. Dus probeert men op alle mogelijke manieren te bewijzen dat het geen nieuwe NZ-verbinding is. Terwijl elke vrachtwagenchauffeur die in een file staat op E17 of E40 snel zal besluiten om toch die nieuwe verbinding te nemen. Dan kan een studiebureau creatief gaan zoeken naar argumenten om te zeggen dat er geen maasdoorsnijding is, maar die hebben ze dan duidelijk toch niet echt gevonden.

Dat er voldoende ruimte is in Bellebroek voor wateropvang Dender, de beken die van nature naar Bellebroek stromen én bijkomend van de Vondelbeek is niet correct. Tijdens één van de vorige overstromingen stond Bellebroek helemaal vol tot op de rand. Had het toen niet gestopt met regenen, dan waren Denderbelle en Sint-Gillis onder water gelopen. De burgemeester van Lebbeke stond toen op het punt om de pompen die in Gijzegem stonden (om een paar in overstromingsgebied gebouwde huizen aldaar te vrijwaren) op te eisen om 2 gemeenten te redden. Dat zou overigens wellicht niet echt geholpen hebben. Vol is vol.

De mensen van Denderbelle, het gemeentebestuur, de natuurbeweging, allemaal worden ze in het hoekje geduwd van de NIMBY’s. Maar een alternatief dat de weg op Dendermonds grondgebied zou realiseren zelfs maar onderzoeken kon niet. Wie denkt er alleen aan zichzelf, alleen aan zijn kiezers?

Als je de kaart van de risico zones overstromingen bekijkt (of hebben wij of die dwarse ambtenaren die ook al gemanipuleerd ?), dan is het voor mij duidelijk: Je legt geen nieuwe weg op het nu voorgestelde tracé. Overal begint men zich stilaan te realiseren dat we onze rivieren weer meer hun gang moeten kunnen laten gaan, dat we ze terug meer ruimte moet geven. Maar blijkbaar niet in het geval van de N41: die MOET er komen én DOOR Denderbelle. Ook al moet men daarvoor ergens anders veel nieuwe wachtbekkens met veel geld aanleggen. Ook al moet men elk jaar opnieuw met nieuwe plannen en studies komen die dan achteraf toch niet door de beugel kunnen.

Wanneer gaan de politici in Dendermonde, de provincie zich eigenlijk neerleggen bij wat al 20 jaar duidelijk is: Dat het een zeer slecht idee is om de N41 door Denderbelle en de Dendervallei te realiseren!

Ga alstublieft eens op zoek naar andere oplossingen.
Geert Van Damme
Ten persoonlijke titel
Denderbelle
Antwoord:
Bedankt voor je reactie.
Er is geen beschuldiging geuit er is alleen gesteld dat ik het gevoel had. Een gevolg van de vele gesprekken die ik met heel veel mensen de voorbije jaren over de zaak voerde. En dat is er niet op veranderd.
Kunt U misschien verklaren hoe het komt dat sommigen van jullie al ten laatste op zaterdagnamiddag 26 november wisten dat deze afkeuring er ging komen? Dit terwijl het bericht van de afkeuring door de MER-cel maar op 28 november openbaar werd gemaakt. Voorkennis noemt men dat.

Zeker als jullie in jullie persbericht ook nog schrijven:

De actiecomités tegen de doortrekking van de N41 stellen daarbij vast dat de dienst MER hun kritiek op het MER zoals zij die reeds uitbrachten bij het ontwerp-MER in het voorjaar volledig bijtreedt.

Ze namen jullie standpunt dus integraal over.

Als Bellebroek volloopt dan komt dat niet zozeer van de beken maar van de Dender. Ik ken ook geen geval waarbij Bellebroek tot op de rand vol zat. Dat zijn meters hoog water over een enorme oppervlakte.
Toen in november Overboelare onder water stond was er trouwens geen water uit de Dender in Bellebroek gelopen en was het er volgens twee specialisten die het beroepshalve moeten opvolgen relatief droog. De reden was de lage waterstand op de Schelde zodat de Dender niet in Bellebroek hoefde te lopen. Eerst begreep men het zelfs niet.
Maar de N41 komt niet in Bellebroek zoals jullie steeds beweerden. Je schrijft nu ‘door Denderbelle’ wat wel correct is. Waarom dit pas nu zo schrijven?
En denken jullie nu werkelijk dat het vrachtverkeer dat vanuit Rotterdam en Antwerpen komt en naar Frankrijk moet de N41 zal nemen?
Ik weet dat sommigen bij jullie dat beweren maar dat is gewoon lachwekkend.
Wie vanuit Antwerpen met zijn vrachtwagen of auto naar Aalst moet zal opteren voor de E17 en E40 om de simpele reden dat het verkeer hier relatief vlot loopt en men al op die autostrades zit en geen weg gaat nemen met wel twintig lichten die op bepaalde plaatsen en bepaalde tijdstippen een zeer druk verkeer kent. drukker dan die autostrades.
Een weg ook waar men veelal 70 km per uur moet rijden tegen 120 op die E-wegen. En wie naar Frankrijk hoeft heeft qua autostrades veel andere alternatieven. Als jullie gelijk hebben, waarom neemt men dan niet de baan van Wetteren naar Zottegem en zo naar Aalst en de E40? Of de huidige weg via Oudegem?
Maar over het probleem Oudegem en Gijzegem en de mensen daar hoor ik niets. Wat bewijst wat ik hier al eerder observeerde over dat aspect van de zaak.
Ook over het hier geciteerde ontbreken van wachtbekkens in Opwijk en Baardegem, de oorzaak voor de wateroverlast in Lebbeke en Buggenhout, zwijg je. Blijkbaar hebben jullie voor dit helemaal geen interesse.
Lectuur van het persbericht van de Vlaamse MER-cel leert dat haar bezwaren niet gelijklopen met die van het actiecomité zoals zij nochtans beweren. Zo wordt er in de afkeuringsnota praktisch niet gesproken over de waterproblematiek rond Bellebroek en het bekenstelsel nabij. Ze concentreert zich bijna uitsluitend op het mobiliteitsprobleem en het volgens haar ontbreken van cijfermateriaal.
ik heb ondertussen nog eens navraag gedaan rond dit ‘overvolle’ Bellebroek. Volgens mijn bronnen is het van 2003 geleden dat er nog heel veel water in Bellebroek stond. De binnendijken zijn ook 6,1 meter hoog.
En door het bouwen van die nieuwe afwateringssluis rechttegenover VPK zal men het water nu vlugger in de Dender kunnen lozen. Een probleem rond mogelijke overstromingen met Bellebroek is er volgens de twee geconsulteerde specialisten dan ook vermeden.
Maar die twee specialisten van de waterhuishouding rond Bellebroek en de Dender waren door Panorama voor die door jullie zo bejubelde uitzending niet gecontacteerd. “Wij kennen het te goed en dan zijn wij gevaarlijk”, was de reactie van een van hen.
Met slogans kom je in dit dossier nergens hoor.
Willy Van Damme

Reactie op Panorama in troebel water door Luc Verhelst

$
0
0

Inderdaad, burgers hebben inspraak , zo werkt een democratie. En als een bestuur , op welk niveau dan ook , zijn bevoegdheden overschrijdt of misbruikt dan valt dat onder het toezicht van de Raad van State, orgaan dat ook , dan nog grondwettelijk, deel uitmaakt van diezelfde democratie. Dus beleidsmensen moeten hun dossiers zeer goed kennen zodat ze geen zotte dingen proberen te doen of mensen misleiden. Zo niet kan het wel eens gebeuren dat ze op “een bec de gaz” lopen.
Luc Verhelst
Denderbelle
Antwoord:
Bedankt voor je reactie. Je reageerde hier al eerder met een dergelijk schrijven en ook nu kan ik dit alleen maar beamen. Zo hoort het te zijn. Machtsmisbruik dient in alle gevallen desnoods gecorrigeerd te kunnen worden.
Maar die rechtstaat met haar vele controlemogelijkheden en haar scheiding der machten is een mooie theorie.
Ik vertel je ongetwijfeld niets nieuw als ik het heb over het vele gemanipuleer binnen de rechterlijke macht zoals gebeurde rond Fortis. Het probleem van Doel en de natuurcompensaties was hier een mooi voorbeeld van machtsmisbruik dat men corrigeerde. Het arrogante Antwerpen dacht dit niet te moeten doen en werd op dit vlak op de knieën gedwongen. Ze kregen hun goesting maar met voorwaarden.
Maar bijvoorbeeld wat betreft het dossier van de gevangenis heb ik naar mijn mening voldoende aangetoond dat er hier zaken gebeurden die sommigen liefst verborgen zullen willen houden. De merkwaardige studie van Grontmij en het even merkwaardige arrest over websites van de Raad van State roepen veel vragen op. Teveel om goed te zijn voor een rechtstaat.
De overheid kan liegen en bedriegen maar zo ook bepaalde individuen en actiegroepen. Dat is voor mij nu wel zonneklaar.
Willy Van Damme

Reactie op Nieuwe Bogaerdbrug stap dichterbij door Dirk Dharlie

$
0
0

De oude Bogaerdbrug is indertijd in zijn geheel afgevoerd naar Nederland. Weet iemand waat deze nu staat?
Dirk Dharlie
Antwoord:
Geen idee maar het zou inderdaad leuk zij om weten. Misschien kom ik het wel eens te weten.
Willy Van Damme

Reactie op Ooit was het anders door raphael vermeir

$
0
0

Ik vind het altijd geweldig hoe jij altijd precies het omgekeerde kan bewijzen van wat je bedoelt precies door uw gebrek aan historische kijk en objectieve visie. Hoe U zich vrolijk maakt over de tekortkomingen bij anderen die U precies zelf tentoonspreidt. Ik heb het al lang begrepen: dit is hopeloos. Laat die man toch doen, stoor hem niet. Behoudens als het over historische feiten en interpretaties gaat: dan overschrijdt U mijn pijngrens en dat hebt U nu gedaan.
Het beeld dat U toont bewijst precies waarom in Vlaanderen in de loop van de jaren 50 en 60 zeer terecht werd geageerd tegen deze achterstelling van het gewest. Wat uiteindelijk één van de redenen van het succes van de V.U. werd. Achterstelling die U nota bene altijd ontkent !
Meer zelfs : indien U over een beetje meer historisch i.p.v. hysterisch inzicht zou beschikken dan zou U ook weten dat het Waalse FGTB en de PSB die volledig gedomineerd werden door de Waalse vleugel een zeer zware oppositie hebben gevoerd tegen de regionale expansiewetgeving waarmee Eyskens deze achterstanden trachtte weg te werken. Van Waalse en linkse solidariteit was zelfs geen sprake (een linkse mythe tegen de zo verfoeilijke vlaams nationalisten) .
De oppositie duurde van 1958 tot 1961 en culmineerde in de staking tegen de Eenheidswet.
De MPW – gegroeid uit de linkervleugel van het FGTB – had toen besloten dat enkel federalisering en regionalisering een oplossing kon bieden voor Wallonië. Aanvankelijk werd deze regionalistische vleugel nog onderdrukt maar later zouden Dehousse, Terwagne, Cools, Glinne en co de P.S.B. in handen krijgen en de Belgicisten( Leburton) elimineren.
In een laatste fase dreven ze een splitsing van de partij door waarbij enkel nog contacten verliepen via Willy Claes, maar daarover worden ze vandaag bij de S.P.a ook liever niet meer aangesproken.
Terzake wil ik U ook nog even wijzen op enkele andere historische blunders van uwentwege in één van uw replieken op een reactie vanuit vlaams nationale hoek. Daarin beweerde U dat de op een bepaald ogenblik Nederlandse vorst werd buitengegooid omdat hij de Belgische kas had geplunderd en dat België al in 1835 een spoorweg bezat en in 1870 bij de vijf meest welvarende landen van zijn tijd hoorde.Ook daaraan ergerde ik mij mateloos en nu nog.
Het eerste is een nl. een grove leugen en de twee anderen zijn volledig uit de context gerukt.
Iets wat U trouwens voortdurend blijkt te doen in allerlei commentaren rond vooral economisch financiële themae, maar dit zou me te ver leiden.
Met betrekking tot de redenen van de Belgische revolutie tegen Willem verwijs ik U graag naar een oud werkje van marxist Maurice Bologne ” De proletarische opstand van 1830 in België” en naar de commentaren hierop van Gerard Gale en Guido Vanzieleghem.Lees ook even een standaardwerk zoals dat van R. Van Opbroecke of Frans Van Kalken” La révolution de 1830 fut-elle prolétarienne(1930). Geen Vlaams nationale bronnen dus, ik zou niet durven. Over de rol in de economie en de gevolgen rond die periode verwijs ik naar R. Demoulin ” Guillaume Ier et la transformation économique des Provinces Belges”. Deze opstand werd uitgelokt vanuit Frankrijk als resultaat van de Franse julirevolte van hetzelfde jaar. Op dat ogenblik – en dat geven alle historici toe – waren de Nederlanden al één van de meest welvarende naties in Europa. Willem was een zeer toegewijd maar geen democratische vorst: hij wou alles zelf doen. Maar hij volgde de economische ontwikkeling van zeer nabij , stimuleerde ze en bevoordeelde zelfs de Belgen wat tot enige onvrede bij de Noordelingen leidde. Terwijl zijn soortgenoten zich liever onledig hielden met oorlogje spelen of rondhingen in de wufte salons gedroeg Willem zich als een CEO en boekhouder tegelijk. De Franstalige kleinburgerij en ambtenarij was tegen de Nederlanden omdat ze vreesden geen carrière te kunnen maken.Ze wilden terug bij Frankrijk. Willem had trouwens al tweemaal belangrijke tegemoetkomingen gedaan ten aanzien van deze kliek meer bepaald in 1829. De eerste dagen van revolte stond de markt zwart van de Franse vlaggen en werd de Marseillaise gezongen. Franse agenten strooiden geld rond en bezochten de herbergen om mensen te ronselen. De opstandelingen werden geleid door Franse militairen zoals Niellon, Mellinet en Chazal. Het is pas toen de revolutie onverwacht slaagde en het Verenigd Koninkrijk zich moeide dat de Belgen door Talleyrand himself werden verkocht. Zijn bedoeling was om Henegouwen en Namen of een deel ervan te kunnen inlijven. De Vlaamse steden werden door Brusselse opstandelingen veroverd enz… enz…In Zeeuws Vlaanderen vochten Brusselaars en ze verloren…
Een van de eerste beslissingen in het Belgisch Parlement was de afschaffing van het Nederlands als officiële taal in 1831 waartegen gereageerd werd door Ch. Liedts – de man van de place Liedts – en dat zou duren tot de gelijkheidwet van 1898. Asjeblief !
Wat nu de achtergrond is van het ontstaan van de Belgische spoorwegen, heer van Damme, zou U beter even het artikel lezen gepubliceerd in een werkje van 1980 ” Etat , Accumulation du Capital et Luttes des Classes” uitgegeven bij Contradictions waaraan o.a. Walter De Bock meewerkte. In “La création et la gestion des chemins de fer ” van Isabelle Cassiers beschrijft zij de ontstaansredenen m. n. het feit dat ons land sinds de afscheiding van het Noorden verviel in een diepe en langdurige economische crisis waarbij de overheid uiteindelijk besloot om zelf te investeren in de aanleg van een eerste spoorlijn in de hoop de privé investeerders te kunnen overhalen om hier op aan te sluiten en aldus de economische neergang van ons land te kunnen keren. Die crisis zou trouwens blijven voortduren tot het volgende revolutiejaar 1848.
De waarheid is dat ons land door de scheiding in een zeer diepe crisis terechtkwam maar de politiek liet zich in die dagen niet in met de economie. De Vlaamstalige inwoners werden hier meer dan de Franstaligen de dupe van werden: de Antwerpse haven werd geblokkeerd met akkoord van de grote naties, de textielindustrie vertrok naar Noord Frankrijk en Tilburg en Vlaanderen verviel in de diepste armoede met de vreselijke aardappelplaag als hoogtepunt.
De latere groei in de tweede helft van de XIX de eeuw kwam ook al ten goede van Wallonië en de Antwerpse haven werd gehinderd door het miltarisme van(weeral) Chazal en de koning waartegen de Vlaamse Meeting ontstond. Zie hieromtrent Lode Wils ” Het ontstaan van de Meetingpartij te Antwerpen en haar invloed op de Belgische Politiek”.De achterstelling van ons gewest ebde slechts geleidelijk weg al ging dat niet vanzelf. Een andere waarheid is dat het verzet tegen de emancipatie van Vlaanderen steeds kwam vanuit Waals linkse hoek (Van Walleghem, Pierard, Hubin, Destrée, later Renard en co) en van de vrijzinnig liberale Brusselse zijde.
In eerdere bijdragen over de Vlaamse beweging hebt U nog grotere stommiteiten neergepend onder meer over de Vlaamse Leeuw, Hendrik Conscience e.a. Wijlen Prof Jan D’Hondt van de Rijksuniversiteit van Gent zou U waarschijnlijk de kop uittrekken moest hij het hebben gelezen.
Het is echter te oud zeer om hierover te beginnen. Maar probeer het nog eens: ik zal u direct van repliek dienen want net zoals U : ik hou niet van leugenaars, ongeacht of het N-VA ers of zichzelf onafhankelijke denkers noemende linkse bloggers zijn. Alleen is mijn verontwaardiging NIET selectief, mijn geheugen trouwens ook niet.
Raphael Vermeir
Hamme
Antwoord:
Bedankt voor je wel heel uitgebreide reactie.
Een lange tirade wegens een stukje commentaar rond een historische kaart over de welvaartsverdeling van België in 1955. Waarbij ik gewoon zegde dat in 1955 de rijkste gebieden in België een dertig jaar later voor een groot deel de armste gebieden zijn. Is dit historisch fout? Als dat zo is dan excuses.
Mij was het erom te doen te tonen hoe in amper een goeie dertig jaar dit land economisch zo ingrijpend veranderd was. Is dat historisch dan ook fout?
Hoe dat allemaal kwam is een ander heel complex verhaal dat hier niets komt doen.
En hoe ontken ik die economische achterstelling van het Vlaanderen van toen als ik een kaart plaats die dit juist toont?
Blijkbaar bent U als door een bij gestoken omdat ik kritiek gaf op een Vlaams-nationalisme dat zich altijd tekort gedaan voelt. In de politiek noemt men dat het kaakslagflamigantisme.
Zelfs als Vlaanderen in de Belgische structuur rijk geworden is – rijker dan de rest – dan nog is België voor hen verderfelijk en de schuld van alle onheil. Uw goed recht natuurlijk.
NAWOORD: Nadat Benno Barnard het eerder had over ‘op mijn smoel slaan’ gaat het hier al over ‘de kop uittrekken’. Wat wordt het hierna? Komt men dan brullen over castreren, armen breken, benen afkappen of ophangen? Ben ik verkeerd als ik een vrij onbeschofte verruwing van het debat zie?
Dergelijke reacties zullen vanaf nu dan ook daar raken waar ze thuis horen: de vuilbak.
Trouwens dat soort praat toont de schrijvers ervan geheel naakt. En het is geen mooi zicht. Wees daar zeker van.

Willy Van Damme

Reactie op Panorama in troebel water door bertpixalbert mannaert

$
0
0

“Wat betreft de Vondelbeek en Sint-Gillis is er sinds een aantal werken op de Vondelbeek in Lebbeke en Sint-Gillis gebeurden voor zover ik weet daar geen sprake meer van wateroverlast.”
je gaat hier wel erg kort door de bocht. Sinds de aanleg van een resem wachtbekkens op de Vondelbeek is er eigenlijk weinig veranderd in beide gemeenten. In november 2011 stonden te St Gillis Haagstraat en Moerstraat opnieuw blank en het lijstje met straten in Lebbeke is nog veel langer : Brusselsesteenweg, Vondelstraat, Duivenkeet, Dries,… Je bent in die periode niet op het terrein geweest dat lijkt me wel duidelijk….
Albert Mannaert
Dendermonde
Antwoord:
Bedankt voor je reactie.
Voor zover ik weet grenzen de Dendermondse Haagstraat en de Korte Haagstraat niet aan de Vondelbeek. Deze beek loopt er meer dan een kilometer vandaan. Wat betekent dat die wateroverlast niets te maken heeft met de Vondelbeek. Het probleem van een beperkte wateroverlast daar is mij trouwens ook bekend.
En stellen dat er sinds die wachtbekkens niets verbeterde rond de wateroverlast met de Vondelbeek in Sint-Gillis is iets als het nemen van een haarspeldbocht. Wat betreft de Moerstraat is mij niets bekend maar ook zij grenst niet aan de Vondelbeek daar de Vondelbeek onder een brug loopt aan de Voordestraat vlakbij de Donaustraat en zo richting het sportcentrum aan de Van Langenhovestraat gaat. Waardoor ik vermoed dat er hier zeker geen huizen onder water stonden. En dat velden in de winter wel eens onder water staat, en dan.
Wat betreft Lebbeke heb ik dat al geschreven en de problemen aangekaart zoals het ontbreken van wachtbekkens in Baardegem en Opwijk. Daarbij dien ik ook op te merken dat de Brusselsesteenweg kilometers ver van de Vondelbeek ligt. Wel heb ik sindsdien vernomen dat er bij de VMM plannen zijn om de wachtbekkens aan het spoorwegstation van Heizijde en dat van de Hof-ter-Varenstraat te vergroten. Een realisatiedatum is er wel nog niet.
De mensen in Lebbeke moeten dan ook in die richting zoeken en hun gemeentebestuur en de VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) aanporren om snel werk te maken van die realisatie. De VMM is verantwoordelijk voor het beheer van beken als de Vondelbeek. Dit in samenspraak met de polderbesturen en de gemeenten en steden.
Willy Van Damme

Reactie op Ooit was het anders door raph vermeir

$
0
0

Te zien aan uw naschrift stel ik vast dat ik U blijkbaar – in al mijn felheid – heb gekwetst door een uitdrukking te gebruiken die misschien niet op zijn plaats was. Dat was – heel oprecht – niet mijn bedoeling In die mate ben ik zeker niet te beroerd mij hiervoor te verontschuldigen. Tenslotte heeft dit met de grond van de zaak niets te maken. Mijn opmerkingen tegenover uw visie zal ik niet wijzigen maar ik ken uw verdienste op andere vlakken te zeer om U nu achter te laten met zo een ongewilde indruk in een debat waarin we – misschien vrij grondig- van mening verschillen.

Aangezien U mij nu blijkbaar hebt ingedeeld bij de kaakslag-flaminganten hoop ik maar dat U er mij geen gaat geven als U mij tegenkomt. En ik naakt : t’is effectief geen zicht, wees daar zeker van. Ik wil het U dus besparen. Dat zal mij een paar vicarissen kosten zeker ?
Raphael Vermeir
Hamme
Antwoord:
Dat U dat niet direct zag wekt voor mij geen verbazing maar het is wel teleurstellend. Een goede raad: lees eerst een tekst goed om te weten wat er juist staat. Reflecteer goed en schrijf dan. Waarna je ze pas definitief maakt na eerst nog eens goed nagedacht te hebben. Dit was echt niet voor herhaling vatbaar.
Verder is de enige vorm van geweld die ik ken het snoeien van de bomen en struiken in mijn tuin, het wieden van het onkruid en het vertrappen in huis van het occasionele insect. Daar blijft het bij en dus geen kaakslagen. Ieder zijn aard.
Santé.
Willy Van Damme


Reactie op Kredietwaardigheid door Kredietwaardigheid « Zonder Graten

$
0
0

[...] Door Willy Van Damme [...]

Reactie op Perscensuur in België door Perscensuur in België « Mediawerkgroep Syrië

$
0
0

[...] Willy Van Damme’s Weblog. Share this:TwitterFacebookVind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. « [...]

Reactie op De L van liegen door Jan Pannekoecik

$
0
0

Mijnheer Vandamme,

Ik nodig u bij deze uit om bij mij thuis te komen kijken.
Ik heb nu een rustige tuin met achter mij weilanden.
Wanneer het huidige tracé wordt goedgekeurd komt de weg vlak achter mijn tuin.
Zou u zo gelukkig zijn indien dit in uw tuin zou gebeuren?
Door het gewijzigde traject zou de weg trouwens bij 50% van de inwoners Dries Denderbelle in hun tuin belanden.
Ik heb niets tegen het ontsluiten van bepaalde gebieden, maar wel dat hierdoor waardevol natuurgebied en de leefkwaliteit en verkeersveiligheid van een rustig dorp als Denderbelle totaal wordt genegeerd.
Er zijn genoeg alternatieven zoals een Noordelijke ontsluiting.
Dendermonde heeft jaren geleden beslist Industrie en KMO zones op te richten.
Nu blijkt dat na de realisatie hiervan de wegeninfrastructuur niet meer voldoet.
Wel dan ben ik van oordeel dat Dendermonde de bijkomende wegeninfrastructuur op zijn grondgebied moet realiseren en niet op het grondgebied van een buurgemeente die alzo alleen de lasten draagt, terwijl Dendermonde de opbrengsten en voordelen voor zijn rekening neemt.

Wat is volgens u het verschil tussen Oudegem en Denderbelle?
Volgens u mag er gerust zwaar verkeer door Denderbelle rijden maar niet door Oudegem.
Dit toont nogmaals aan dat er geen solidariteit bestaat en dit door reacties zoals de uwe.

Trouwens nog een geluk dat er actiegroepen bestaan en zich engageren zelf al zijn zij geen slachtoffer van het project.
Mvg,
Jan Pannekoeck

Antwoord:
De rij vrachtwagens die over onze wegen bolt zal altijd ergens moeten passeren. Het is juist de bedoeling van dit MER om zo weinig mogelijk milieuschade aan te richten.
Mag ik er U ook op attent maken dat veel inwoners van Lebbeke werken op de industrieterreinen van Dendermonde zoals er mensen uit Dendermonde werken bij Vondelmolen, Callebaut, Caroline Bis, de Lebbeekse gemeentediensten en het vroegere Intersig in Wieze.
Ook Lebbeke heeft een belang bij het doortrekken van die N41. Al was het maar om niet via de dorpskern van Wieze te moeten rijden om zo in Aalst te raken.
En er is een hemelbreed verschil tussen een weg die op 200 meter ligt en een die naast je deur loopt.
Wel begrijp ik perfect je probleem hoor. Ik zou dat vooruitzicht ook niet zo leuk vinden. De N41 is verder een gewestweg en geen weg die Dendermonde aanlegt. Een belangrijke nuance.
Het uitstippelen van een beleid qua mobiliteit is het afwegen van verschillende opties en zoeken wat de beste is. Jouw visie botst hier met die in Oudegem. Dat verstaat elk zinnig mens. Versta je ook de mensen in Oudegem?
Mij is gezegd dat het noordelijke tracé technisch feitelijk ondoenbaar is en ook dat het niet conform is aan de eisen waaraan deze weg moet voldoen. Het is dit laatste dat naar verluid zorgde voor het schrappen van dit alternatief. Dat jullie dat anders zien zal wel.
Verder was mijn artikel waarop U reageerde niet zozeer een pleidooi pro of contra de N41, maar een pleidooi voor correct actievoeren en informeren en dit niet alleen in het kader van de N41.
Willy Van Damme

Reactie op Vogelen door pierre

$
0
0

Altijd het zelfde, en dan noemen ze dat CVP of CD&V, zeer christelijke mensen die staan te neuken op een toren, en werk dat dat burgemeesterschap meebrengt. Ze moest beschaamd zijn, als haar ouders nog leven moet dat zeer erg zijn, ook voor haar kinderen, haar ganse familie en nog meer voor Aalst. Zo een trut hebben als burgemeester, en daar moeten wij mevrouw tegen zeggen, TRUT past beter.
Pierre
Antwoord:
Haar ouders waren gekend als op moreel vlak erg conservatieve katholieken. Een blote borst was voor hen een soort van doodzonde. Ze komt uiteindelijk uit de stal van Charles Woeste.
Willy Van Damme

Reactie op Panorama in troebel water door Eddy Debuyserie

$
0
0

Willy,

Ik weet niet op welke planeet u woont als u beweert dat er de laatste jaren geen overstromingen zijn geweest aan de Vondelbeek in St. Gillis. Waarom hebben ze dan al jaar na elkaar de Moerstraat afgesloten van alle verkeer??? Niet voor loslopende herten!!!
Eddy Debuyserie
Sint-Gillis-Dendermonde
Antwoord:Zie boven.

Reactie op Panorama in troebel water door Eddy Debuyserie

$
0
0

Willy,

Ik meen te weten dat de Moerstraat wel degelijk aan de Vondelbeek grenst (ik woon er namelijk zelf) en ik kan beamen hetgeen Albert schrijft. Al 2 jaar na elkaar is onze straat afgesloten door wateroverlast. Mischien zou een oplossing zijn om de riolering NIET rechtstreeks in de Vondelbeek te laten uitkomen. Maar ja, daar zullen waarschijnlijk geen subsides meer voor zijn, men moet immers rond de kerk alle bestaande voetpaden vernieuwen terwijl dat in de Moerstraat niet nodig is, er ligt er toch GEEN. Een uitdaging voor alle politiekers voor het nieuwe jaar: probeer eens met een kinderwagen en gewone stapschoenen in de herfst of winter van de Kruistsraat naar de Cardis te gaan. Succes.
Eddy Debuysere
Sint-Gillis-Dendermonde
Antwoord:
Bedankt voor je reactie en bijkomende informatie. Ik woon wel op planeet Aarde. Heb dus geen vrees.
Vooreerst de loop van de Vondelbeek. Deze loopt onder een brug daar waar de Voordestraat overgaat in de Moerstraat. Dus jij hebt deels gelijk.
Navraag nog deze avond leerde mij dat wat betreft die wateroverlast jij ook deels gelijk hebt. Volgens een getuige stond er dit weekend daar op zeker ogenblik 20 à 30 cm water in de straat en was doorgaand autoverkeer er verboden. Wat volgens die getuigen velen wel aan hun laars lapten. Wat verder stroomopwaarts aan de Dries in Denderbelle stond er een 50 cm en hadden doorrijdende wagens soms wel pech.
Wel blijft mijn stelling overeind staan dat er sinds het aanleggen van die wachtbekkens veel verbetering merkbaar is. Zo stonden ditmaal geen huizen blank, iets wat vroeger wel het geval is. Het probleem is dat er stroomopwaarts extra waterbuffering moet komen om dit te vermijden. Er zijn wel al concrete plannen voor het vergroten van de bufferbekkens aan het spoorwegstation van Heizijde en de Lebbeekse Hof-ter-Varentstraat. Dit is volgens specialisten echter zoals hier geschreven verre van voldoende. Extra buffering is nodig in Opwijk en Baardegem (Aalst).
Ik heb dit probleem met bovenstaande tekst en nog enkele anderen hier op deze blog aangekaart en ook besproken met verantwoordelijken in Lebbeke, Buggenhout, Opwijk en de VMM. Naar mijn smaak dienen die besturen echter nog meer aangesproken te worden om die nodige werken uit te voeren. Er is nu eenmaal niet voldoende geld voor alle wensen te realiseren en dus kiest men voor daar waar de druk het grootst is.
Nu de lokale en provinciale verkiezingen er aan komen lijkt het mij het gepaste ogenblik om dit op tafel te gooien. Dit is immers belangrijk. Dendermonde zelf kan niet veel doen daar de oplossing hier stroomopwaarts ligt, dus niet in Dendermonde. Dendermonde kan de zaak wel aankaarten en mee druk uitoefenen.
Ik kan je verzekeren dat vele lokale politici en ambtenaren deze blog nauw volgen en dit zeker ook gelezen hebben. Aan jou de volgende stap. Wel dien je te verstaan dat men niet overal alle problemen kan oplossen. Maar dit is wel belangrijk en men moet niet wachten tot het te laat is.
Verder weet ik niet hoe je van de Kruisstraat (Sint-Gillis of Denderbelle) naar Cardis gaat maar er zijn daar overal perfect geasfalteerde wegen. Maar als je daar op het platteland overal voetpaden wilt dan zul je ook meer belastingen moeten betalen. Koken en voetpaden aanleggen kosten nu eenmaal geld, veel geld.
Willy Van Damme

Reactie op Panorama in troebel water door Dirk Dharlie

$
0
0

Echter voetpaden die wel OK zijn vervangen door andere die best wel nog in degelijke staat zijn is er ook over. Denk even aan de Kroonveldlaan nog niet zo lang geleden.
Dendermonde doet wat de watersituatie of zijn neus bloed. O.a. de Volaerdebeek die door het Keur stroomt heeft haar max. capaciteit meer dan bereikt (vorige week stond Zevenkoten blank) en toch beweren de politici dat hier geen enkel probleem is. De doorgang aan de Killeweg kon amper de hoeveelheid aan.Vraag dit maar eens na bij De Brandt en de mensen van de Polder.
Meer zelfs in het stroomgebied van deze Volaerdebeek wensen ze een overslaghaven te bouwen. Eerder tegen 2017, Waterwegen en Zeekanaal opteert nu voor een bouw meer richting Vlassenbroekbrug en niet langer voor een ontsluiting via de Killeweg. Dit is te lezen in de nota als antwoord op het RUP van Dendermonde.
En dan toch proberen te zeggen dat er geen concrete plannen zijn… Hoe kan je dit beleid vertrouwen op een moment dat natte voeten een hot item zijn. Eerst de verkiezingen en de kiezers nog een rad voor de ogen draaien met de verkiezingen voor de deur en daarna tegen deze kiezers in hun door geld en macht (voka en anderen) ingegeven plannen doordrijven.
Spijtig maar het is gewoon zo. De burger telt hier niet mee.
Dirk Dharlie
Dendermonde
Antwoord:
Bedankt voor je reactie. Dit zijn interessante observaties. Besturen kunnen natuurlijk niet alle problemen gelijktijdig aanpakken en moeten dus met prioriteiten werken. Burgers moeten daar dan ook begrip voor hebben. Thuis zou ik ook heel veel willen doen maar alles gelijktijdig doen kan niet. Er is maar zoveel geld en er zijn maar twee handen en in een dag maximum 24 uren. Dus!
Wel is het probleem van wateroverlast een belangrijke zaak en het is te hopen dat men dit bij de komende verkiezingen tot een thema maakt en hierna dit thema ook omzet in daden. Het beheersen van de wateroverlast is wel een zaak van vooral de gewesten zoals Waterwegen en Zeekanaal en de VMM.
Wat betreft die overslaghaven moeten wij zien wat ze er van willen gaan maken. Overheden maken soms grote plannen maar zonder veel lokale kennis. Een zeer goed voorbeeld was de provincie die aan de bewsoners van Baasrode haar plannen voor een overslaghaven als RUP Oude Briel voorstelde. Oude Briel ligt in Buggenhout, de haven zou verder uitgebouwd worden in de wijk Nieuwe Briel in Baasrode. En zoiets komt natuurlijk zeer slecht over bij een lokale bevolking die vreest voor haar wijk.
Willy Van Damme


Reactie op Panorama in troebel water door Dirk Dharlie

$
0
0

Het betreft niet enkel deze opmerkingen Stad Dendermonde blinkt gewoon uit in het niet of te laat verstrekken van info en het ‘niet luisteren’ naar de verzuchtingen van haar burgers/inwoners. Neem de Mechelsesteenweg. Hiervan staan al lang de plannen op het net. Echter heeft de Stad buiten eenmalige presentatie ooit enige stappen ondernomen om de mening te weten te komen van de burgers die op of rond de Mechelsesteenweg wonen?
Ik denk het niet. En zo doen ze met alles en zijn ze verbaasd dat de Raad van State zowat elke maand een hot item is in het knullig besturen van deze stad.
En dat er niet overal geld voor is, is meer dan begrijpbaar, echter dat er wel geld is voor ‘publiciteit’ voor ‘De Stad’ (waarvan tot op heden geen juiste afrekening kan gepresenteerd worden met alle bijkomende kosten) is dan wel een pijnpunt dat blijkbaar niet mag besproken worden. Pas als het water rond de oren van de mensen zal staan, zal de burgervader opstaan en de grote held komen uithangen. Dat hij geen oren heeft en had naar de echte problemen zal dan zeker niet mogen naar buitenkomen. Vraag de problematiek maar na bij Polder Vlassenbroek en de lokale dijkgraven want wat Kruibeke nu overkomt zou ook wel eens kunnen gebeuren met de Broekkant, Vlassenbroek en het Keur. Als die potpolder vol staat is hij vol en bij springtij met de juiste noordwester zal er niet veel bij kunnen… waar gaan ze dan met hun oppervlakte water heen? Piet en Dirk kunnen het misschien komen uitdrinken. Mannen met plannen maar zonder benul van de lokale problemen of eerder met oogkleppen op voor de lokale problemen want de Volaardebeek is voor hen geen probleembeek. Dit in tegenspraak van wat de polder jaar na jaar vaststelt.
Dirk Dhaldie
Dendermonde
Antwoord:
De heraanleg van de Mechelsesteenweg is een zaak van het gewest en niet de stad die daar alleen inspraak over heeft. Ik weet niet in hoever de plannen nu al echt concreet zijn. Er is wel degelijk vertraging op. Het is een erg moeilijk dossier en er is ook vermoedelijk minder geld dan eerst gehoopt. En dus komt dit later? Hopelijk met voldoende inspraak zoals bij de heraanleg van het vroegere rondpunt in Grembergen.
Wat betreft die potpolder in Vlassenbroek het volgende. Bij de discussie rond de aanleg is o.m. vanuit het polderbestuur aangedrongen om rekening te houden met het oppervlaktewater dat vanuit het hoger gelegen Sint-Gillis, Buggenhout en Lebbeke richting Vlassenbroek en Baasrodebroek stroomt, o.m. dus de Volaardebeek dus.
Daarom is er een ringvaart voorzien rondom de potpolder en verbindingen tussen die polder en de beken. Dit lijkt mij hier geen probleem. Natuurlijk zal alleen de praktijk uitwijzen of dit voldoende is. Wel mogen weiden in de winter al eens blank staan. Daar hebben die helemaal geen last van.
Het probleem in Kruibeke was voor zover geweten dat die verbinding tussen vooral de Barbierbeek en die potpolder nog niet optimaal is. Men is nog bezig met de aanleg en ook hier stelt men de nodige maatregelen te zullen treffen. Het zou in 2012 moeten af zijn. Maar ook hier is het wachten op wat het zal brengen.
Willy Van Damme

Reactie op Panorama in troebel water door Eddy Debuyserie

$
0
0

Beste,
Als je de Kruisstraat volgt kom je vanzelf in de Moerstraat en zo aan de Cardis, dit even ter info. Ivm die zogezegd perfect geasfalteerde wegen, alle jaren worden putten gevuld met vloeibare asfalt om het wegdek te herstellen, dus zo perfect liggen die hier niet bij. Misschien volgens de normen van de Moerstraat wel want soms vraag ik me af of de burgemeester weet dat deze wel degelijk bij Dendermonde hoort en niet bij Denderbelle. Ik heb het gevoel dat wij hier zo een beetje in niemandsland vertoeven. Geen voetpaden, slechte geasfalteerde wegen, riolering die nog niet is aangesloten op waterzuiveringsstation, enz. Wekelijks moet de gemeente, op vraag van bewoners, de rioolputten komen leegzuigen om problemen te vermijden wat dan weer enorme geurhinder met zich mee brengt. Maar niet alles is kommer en kwel, rond de kerk ligt overal nieuwe asfalt en nieuwe voetpaden….. Met dank.
Eddy Debuyserie
Sint-Gillis-Dendermonde
Antwoord:
Het is logisch dat er in een centrum van steden en gemeenten beter onderhouden wegen zijn dan aan de rand, den boerenbuiten zoals men zegt. In het centrum komt 100 keer meer volk dan daar en dus is dat normaal. Dat is niet alleen zo in Dendermonde of België maar overal in de wereld. Trouwens als eens de Emile Van Winckellaan gezien? Dat is in het hartje van de stad met een grote school waar een zekere Piet Buyse nog wat les geeft en die ligt er al jaren slecht bij. Wie alle straten in perfecte staat wil moet dan ook bereid zijn om meer belastingen te betalen.
Ik was deze week in de Bookmolenstraat en de annex Boerderijstraat in Baasrode en dat was er ook verre van mooi. De beek in de Boerderijstraat deed me zelfs denken aan een vervallen buurt ergens in Nepal of Congo.
Willy Van Damme

Reactie op Grootste Belgische wapensmokkelaar was de ideale verkoper door HERVE

$
0
0

Quand on parle du père et du fils Nejman de la banque bruxelloise Geoffrey (voir dossier ATLAS), y a-t-il un lien avec l’article suivant ?

http://www.nicematin.com/article/clubeco/le-petit-monde-merveilleux-des-parfums-bijoux.545763.html

Voir aussi :

https://wikispooks.com/ISGP/dutroux_and_nebula/Beyond_Dutroux_part_two_Nebula.htm
http://www.bakchich.info/france/2008/03/28/monsieur-monsieur-bientot-devant-le-juge-52164
Jean Herve
Antwoord:
Bedankt voor je reactie en bijkomende informatie.
Ik ontdekte de jonge Geoffrey Nejman aan de Azurenkust en hij poogt daar o.m. aan handel in parfum te doen. Hij blijft ook ginds die onbetrouwbare brokkenpiloot voor wie zakelijk falen een tweede natuur lijkt. Hij wou ook niet reageren op vragen naar de dolle avonturen bij de naar hem genoemde Brusselse bank en wapenhandel.
Het is het genre van volk voor wie de politie blijkbaar liever een straatje om wandelt zodat deze wat arm stelend volk kunnen pakken en de cel indraaien. Waarom?
ik heb ondertussen ook eens naar de cijfers van die parfumhandel gekeken en dat ziet er nu wel beter uit dan een jaar geleden toen ik mijn onderzoek deed. Hij maakt zelfs winst en zijn boeken voor 2010 zijn al neergelegd. Dat was eind 2010 wel totaal anders: geen recente cijfers en diegene die er waren bleken zwaar verlieslatend. Vermoedelijk zal hij ook mijn boek wel gelezen hebben.
David Azulay (alias Benelie) leeft eerder armoedig in een rusthuis van het OCMW in het Brusselse. Wat merkwaardig is want zijn broer is de rechterhand van Marc Reich (alias Rich) die een van ‘s werelds grootste grondstoffenspeculanten was en aan de basis ligt van de Zwitserse firma Glencore.
Het artikel van Wikispooks is interessant maar teveel op drijfzand gebouwd. Voorzichtigheid is hier geboden.
Willy Van Damme

Reactie op Het Iraanse kerngevaar door Rarrie

$
0
0

Bedankt voor uw, zoals steeds, zeer gedegen geopolitiek overzicht (en inzicht) !
Maar als u Vaclav Havel in uw (volgend) stukje, met recht en reden een hypocriet durft te noemen, mag u voor mijn part gerust Humo ook een hypocriet (Mossad)propaganda-boekje noemen.
Veel meer respect verdienen die ook niet (meer).
Rarie
Antwoord:
Bedankt voor je reactie.
Ik wordt altijd misselijk als ik zie hoe bepaalde mensen door politici tot heiligen worden gepromoveerd (de Dalai Lama, Ai Wei Wei) en hoe de media dat spel blindelings meespelen.
Ik zag dat vooraan Madeleine Albright stond, Tsjechische van geboorte, die ook een woordje mocht doen. Het is die dame die er geen enkel probleem mee had dat ten tijde van de boycot van Irak vele duizenden kinderen stierven door dat embargo. Je kan toch niet verlangen dat ik voor dat soort lui enig respect toon zeker.
Ze zijn geen haar beter dan een Stalin, Mao of Hitler. Massamoordenaars zijn het bij wie het bloed zo massaal van hun handen vloeit.
Ik zag een beetje tot mijn verbazing dat ook een van die Arabische sjeiks op de begrafenisceremonie present was. Zo te zien was het de premier van Qatar die recent via duistere constructies privé KB Lux en BIL (Dexia Luxemburg) kocht. De gastriljardair die in London appartementjes (Hyde Park One) verkoopt gaande tot 158 miljoen euro. De man die nu in samenwerking met die andere op die ceremonie aanwezige vrienden in Syrië een burgeroorlog organiseert.
Natuurlijk zijn veel Tsjechen echt diep in rouw omwille van zijn overlijden. Maar dat is ook zo in Noord-Korea, die weten evenmin van beter.
Alleen Paul Kagame, de dictator van Rwanda, ontbrak nog op die begrafenis. Dan was het circus compleet geweest.
Sorry dat ik hier zo cynisch doe maar het moet van mijn hart of ik geef over.
EXTRA:
Nog een geostrategische beschouwing over Tsjechië en Slovakije.
Tsjechoslowakije werd in 1938 bij de onderhandelingen in Munchen tussen Duitsland, Italië, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk cadeau gedaan aan Hitler om er zich mee te amuseren. De Britse premier Chamberlain ging er nadien nog fier mee pronken ook. Het idee was natuurlijk dat men zo hoopte Hitler tot een oorlog richting oostwaarts te duwen, tegen de Sovjet-Unie.
Stalin was woedend en was als enige bereid om te vechten voor dat land, de anderen niet. Maar naar hem luisterden de Britten en Fransen niet. Hij was voor hen van geen tel. Men had trouwens toen ook al in Spanje met succes met Hitler samengewerkt tegen Stalin en tegen de democratisch gekozen Spaanse regering.
Toen Hitler en Stalin nadien een militair verdrag sloten dat in wezen ietwat gelijkend was als dat in Muchen besefte men in Londen en Parijs schaakmat te zijn gezet door Stalin. Hitler zou, na zich oostelijk te hebben ingedekt door de Polen uit te schakelen, zeker richten tegen West-Europa. Hun hoop viel aan diggelen. Dat wist men toen in Londen en Parijs.
Dit verkwanselen door de Britten en de Fransen van Tsjechoslowakije in 1938 verklaart waarom de Sovjet Unie het in 1945 vrij makkelijk had om het land onder controle te krijgen. Pas toen in de jaren zestig overduidelijk bleek dat de West-Europese en Amerikaanse versie van het kapitalisme effectiever was in het creëren van welvaart dan het staatskapitalisme van de Sovjet Unie sloeg de teneur in Praag over, richting het westen en kwam er de Praagse Lente en Dubcek en Havel. Men wou gewoon betere TV’s, radio’s en auto’s en extra vlees op tafel.
Willy Van Damme

Reactie op Jacques Monsieur komt vrij uit Amerikaanse cel door HERVE

$
0
0

A écouter, émission téléchargeable en MP3.

http://www.franceinter.fr/emission-rendez-vous-avec-x-jacques-monsieur-1-rediffusion

La suite samedi 31 décembre 2011 :

http://www.franceinter.fr/emission-rendez-vous-avec-x-jacques-monsieur-2-rediffusion#comment-39286

Une partie de son procès en Belgique était à huis clos.

Un journaliste a écrit que l’on aurait parlé des liens entre Jacques Monsieur et Serge Frantsevitch (“le beau Serge” ???).

On peut aussi se demander si Serge Frantsevitch ne serait pas le “beau Serge” qui a travaillé pour ARI (Beijer – Bouhouche) et dont Beijer parle dans son livre.

Il serait donc très intéressant d’en savoir plus. On peut espérer que les enquêteurs ont approfondi leurs recherches.

_ _ _

Laurent Léger, Le Parisien, samedi 16 mars 2002, p. 15.

L’ancien banquier d’Elf visé par un attentat

MERCREDI 13 MARS, 22 h 30 : une explosion secoue le tranquille village de Corsier, près de Genève, en Suisse. La villa d’un ancien haut responsable d’Elf, Jack Sigolet, 66 ans, vient d’être visée par une bombe. Le toit du bassin de la piscine s’est complètement effondré. L’aile nord de la belle demeure a été touchée par la déflagration, comme l’a décrit hier le journal suisse « la Tribune de Genève ». Une baie vitrée a volé en éclats et des fissures sont apparues dans les murs. Une enquête a été ouverte par le ministère public de Berne et des experts de la police technique et scientifique se sont rendus sur place.

Homme de l’ombre et du secret, Jack Sigolet a longtemps été au coeur des relations entre Elf et les pays africains. Proche d’André Tarallo ­ le Monsieur Afrique du groupe ­, il a présidé jusqu’en 1996 la Fiba, une discrète banque appartenant à la fois au groupe pétrolier et à la famille d’Omar Bongo, le président du Gabon. Plusieurs pays africains et leurs dirigeants ont eu des comptes à la Fiba jusqu’à sa récente liquidation. Depuis 1996, Jack Sigolet, spécialiste des préfinancements pétroliers, conseille plusieurs chefs d’Etat africains. En bon Bourguignon, il possède, aux côtés d’André Tarallo, une parcelle de vigne à Puligny-Montrachet…

Lettres de menaces et voitures incendiées

Hier après-midi, Sigolet a décrit aux enquêteurs suisses son environnement professionnel et privé. Selon l’un de ses proches, l’homme d’affaires recevait jusqu’à il y a encore trois mois des lettres de menaces, dans le but, semble-t-il, de le racketter.

Ce n’est pas la première fois que des bombes sautent dans l’entourage de Jack Sigolet. En 1998, sa voiture avait pris feu devant son domicile, en banlieue parisienne. En septembre 1999, c’est celle de sa femme qui explosait, près de Sainte-Maxime (Var) ! Des coups de fil anonymes, pendant des mois, avaient rendu leur vie impossible. L’homme d’affaires était en fait intervenu dans le financement, en 1997, d’un achat d’armes (hélicoptères, missiles, etc.) effectué par le président congolais Pascal Lissouba à un marchand belge installé en France, Jacques Monsieur. Un dossier instruit en France et en Belgique. Rencontrant des difficultés pour se faire payer, Jacques Monsieur n’avait pas hésité à se faire menaçant. L’année dernière, l’affaire avait néanmoins été réglée.
Jean Herve
Antwoord
Nogmaals heel erg bedankt voor deze nieuwe bijkomende info. Nieuws is er voor mij wel niet bij. Het lijkt vooral gebaseerd op het werk van de Franse journalist Laurent Leger die in een boek over wapenhandelaars een hoofdstuk aan de man wijdde.
Hij maakte een prijzenswaardige beschrijving van de man. Erg in detail gaat hij wel niet. En zonder te willen pochen is mijn boek veel diepgaander. Zo zegt men in de uitzending ook dat hij in Leuven rechten studeerde. Dat klopt niet: het was de ULB wat toen voor liberalen in de regio rond Halle een niet onlogische keuze was. Ook was hij in essentie een agent van de Mossad en minder van de Franse, Belgische en Amerikaanse militaire inlichtingendiensten.
In mijn boek staan twee voorname fouten die echter de analyse en feiten niet ondergraven. Zo was Chichakli, de Amerikaanse rechterhand van Victor Bout geen voormalig agent van de CIA maar een Amerikaanse ex-militair. Ook was de Belgische Marokkaan Abdelkader Belliraj, naast informant voor onze Veligheid van de Staat volgens drie betrouwbare bronnen vooral een agent van de Mossad en niet van de VS.
Het dient herinnert dat van Belliraj met zekerheid geweten is dat contact had met o.m. Bin Laden. Een feit dat in onze media opvallend in mineur werd beschreven en door de internationale pers werd geheim gehouden.
Wat dit verhaal nog meer extra geloofwaardigheid geeft. Er kan immers maar een reden zijn waarom de media dit toch zeker sensationeel verhaal nooit hebben uitgespit: hogere nationale belangen. Alleen dat kan dit te opvallend stilzwijgen verklaren.
Verder nog twee opmerkingen. Jacques Monsieur heeft zich integenstelling tot collega’s steeds ver gehouden van zaken als drugs. En wat Sigolet betreft is dit het enige verhaal waar Monsieur mogelijks betrokken was bij terreur. Sigolet is echter van zo’n heel speciaal kaliber dat er mogelijks wel tientallen mensen hem wel in de lucht zouden hebben willen zien vliegen. Ik twijfel sterk aan de link naar Monsieur. Monsieur was in essentie een verkoper van wapens en informatie. En daarin was hij gewoon zeer goed.
Willy Van Damme

Viewing all 5855 articles
Browse latest View live